Hoe laat begint de Formule 1 Grand Prix van Oostenrijk 2022?

De Formule 1 Grand Prix van Oostenrijk 2022 staat om de hoek. De Oostenrijkse GP is een absolute fan favorite, met name voor Nederlandse liefhebbers en Max Verstappen-fans. Dit seizoen is ‘ie zelfs nog spannender: er is namelijk ook een sprintrace. Kortom: je mag ‘m absoluut niet missen! Daarom zetten we hier alles wat je moet weten over de sprintrace, race, het circuit en hoe laat de GP van Oostenrijk begint op een rij. 

Red Bull Ring

Natuurlijk wordt de race ook dit jaar gereden op de legendarische Red Bull Ring, een uniek circuit met veel hoogteverschillen, lange rechte stukken, langzamere bochten én razendsnelle bochten. Dankzij de lange rechte stukken en DRS-zones zijn er meer dan genoeg inhaalmogelijkheden, iets waar we de afgelopen seizoenen van hebben mogen genieten.

Een paar feitjes

  • de Red Bull Ring ligt in de stad Spielberg, in de Oostenrijkse deelstaat Graz
  • het circuit in zijn huidige vorm bestaat pas sinds 2014
  • met zijn 4,318 kilometer is de Red Bull Ring een van de kortste circuits op de kalender
  • in totaal telt het circuit maar 10 bochten

GP van Oostenrijk afgelopen seizoenen

De afgelopen seizoenen is er veel geracet op de Red Bull Ring — niet alleen tijdens de Oostenrijkse GP, maar ook die van Steiermark. In verband met het coronavirus werd er afgelopen 2 seizoenen in totaal maar liefst 4 keer geracet!

In 2020 vormde de GP van Oostenrijk de langverwachte seizoenstart. Zowel de Oostenrijkse als de Steiermarkse GP werden toen gedomineerd door Mercedes. De seizoensopener werd gewonnen door Valtteri Bottas en de daaropvolgende Grand Prix van Steiermark door Lewis Hamilton.

Download nu de F1Head Android App! Met deze app heb je het laatste nieuws, WK standen en statistieken altijd binnen handbereik! Download de App via Google Play zodat je niets hoeft te missen van het allerlaatste Formule 1 nieuws.

Dit was in 2021 compleet anders. Toen waren de Nederlander Max Verstappen en zijn Red Bull Racing renstal namelijk heer en meester. Beide races werden door Verstappen gewonnen, waardoor hij enorm uitliep in het coureurskampioenschap.

Wat kunnen we verwachten?

Ook in 2022 liggen de kaarten helemaal anders. Max Verstappen is inderdaad huidig leider in het wereldkampioenschap, maar de titelrivaal is deze keer Ferrari-coureur Charles Leclerc. Red Bull en Ferrari zijn enorm aan elkaar gewaagd, dus het wordt interessant om te zien welk team in Oostenrijk het sterkst voor de dag komt. Overigens zijn het niet alleen Leclerc en Verstappen die elkaar het vuur aan de schenen leggen. Ook Ferrari-coureur Sainz en Red Bull-coureur Perez mengen zich in de strijd voorin het veld, zoals de afgelopen de Grand Prix van Groot-Brittannië liet zien.

Tegelijkertijd meldt ook Mercedes zich (eindelijk) weer vooraan in het veld. Het Duitse team lijkt zijn problemen grotendeels opgelost te hebben en heeft het gat met Ferrari en Red Bull enigszins weten te dichten. Of dit genoeg zal zijn om mee te dingen om een podiumplek in Oostenrijk is nog maar de vraag.

Dan het middenveld. Hier is het traditiegetrouw zenuwslopend spannend. Elk weekend is het de vraag welk team the best of the rest is. De ene keer is dit McLaren, de andere verrassend genoeg Alfa Romeo. Kortom: hier durven we nu weinig over te zeggen. Spannend!

Achter in het veld zullen het vooral Williams en Aston Martin zijn die het met elkaar uitvechten.

Hoe laat begint de GP van Oostenrijk?

Aangezien de Grand Prix van Oostenrijk een van de geselecteerde weekenden is om te experimenteren met een nieuw format is het tijdschema radicaal anders. De tijden van de Grand Prix van Oostenrijk zien er daarom als volgt uit: 

  • Vrije Training 1: vrijdag 8 juli 13:30
  • Kwalificatie: vrijdag 8 juli 17:00
  • Vrije Training 2: zaterdag 9 juli 12:30
  • Sprintrace: zaterdag 9 16:30
  • Race: zondag 10 juli 15:00

Casino Scout Nederland
F1Head