Max Verstappen keert het tij in Abu Dhabi met pole ondanks 'shitbox' auto

Max Verstappen keert het tij in Abu Dhabi met pole ondanks ‘shitbox’ auto


Zelden zagen we een transformatie zo abrupt en effectief als die van Max Verstappen tijdens het raceweekend in Abu Dhabi. Na een serie frustrerende trainingssessies waarin Verstappen zijn RB19 niet schuwde te omschrijven als ‘shitbox’, toverde de Nederlander een glimlach op ieders gezicht door de kwalificatie op sensationele wijze te domineren.

Magistrale ommekeer voor Verstappen

“Ik had het lastig met de balans”, erkende Verstappen tijdens de persconferentie. Iets wat snel verleden tijd bleek toen de kwalificatie van start ging. Van de eerste tot de laatste sessie leek Verstappen onaantastbaar en op geen enkel moment zag het ernaar uit dat zijn rivalen in zijn buurt zouden komen. Charles Leclerc, die na de eerste run in Q3 nog op ruim drie tienden achterstand stond, kon in de tweede run slechts iets van zijn achterstand afknibbelen, maar keek nog steeds tegen een 0,15 seconde kloof aan ten opzichte van de Nederlander.

Verstappen verklaart de verbeteringen

Wat verklaart deze significante verbetering tussen de trainingen en de kwalificatie? “De voorbanden waren op”, liet Verstappen weten over zijn tweede run in Q3 waarin verbetering uitbleef. Hij beschreef een combinatie van ‘front locking’ en gripverlies, problemen die hij al eerder in het weekend ervoer. De sensitiviteit van de auto op het Yas Marina Circuit werd hem bijna fataal door mini-lock ups en slipperigheid.



Wat betreft de veranderingen aan zijn wagen, hield Verstappen zich op de vlakte. “We wilden gewoon een betere balans”, gaf hij aan, wijzend op de gecompliceerde problemen van onder- en overstuur waar hij mee kampte. Het was een spel van balans vinden en dat lukte uiteindelijk verrassend goed.

De RB19 verdient een verontschuldiging

Na afloop van de kwalificatie grapte Verstappens engineer Gianpiero Lambiase dat de Nederlander zijn wagen excuses schuldig was na de ‘shitbox’ opmerking. Verstappen gaf met zijn kenmerkende lach toe dat aanpassingen soms snel resultaat opleveren: “Als het zo is, dan is het zo.” Hij bevestigde dat de problemen in de kwalificatie grotendeels opgelost waren.

In het kort

Max Verstappen wist ondanks een lastige start van het raceweekend in Abu Dhabi, waar de balans van zijn Red Bull RB19 te wensen overliet, een sterke comeback te maken gedurende de kwalificatie. De Nederlander beschreef zijn wagen als een ‘shitbox’, maar herzag zijn woorden na het behalen van poleposition. Verstappen legde uit dat problemen met overstuur en ‘front locking’ hanteerbaar werden gemaakt door tijdige aanpassingen aan de auto. Na het behalen van de pole grapte zijn engineer dat Verstappen excuses aan zijn auto schuldig was.