Mark Thompson/Getty Images // Getty Images / Red Bull Content Pool

Red Bull Racing brak record na record in 2023


Red Bull Racing heeft in het seizoen van 2023 de grenzen van wat mogelijk is opgezocht en deze niet zomaar verlegd, maar volledig opnieuw gedefinieerd.

De kracht van continuïteit

Met een toewijding aan prestatie en precisie heeft Red Bull een zegerij neergezet die zeer uitzonderlijk te noemen is. Van de 22 races die het seizoen telde, wisten zij maar liefst 21 de overwinning te behalen. Dit is niet alleen opmerkelijk, maar historisch; geen enkel team in de geschiedenis van Formule 1 heeft deze mate van dominantie laten zien. Een record dat voorheen in handen was van Mercedes, die in 2016 19 keer zegevierde, is nu ruimschoots door Red Bull verbroken.

Ongeëvenaarde successen

Het succes leek geen grenzen te kennen toen Red Bull het record van meeste opeenvolgende overwinningen – dat McLaren in 1988 op zijn naam schreef met 11 achtereenvolgende zeges – verpulverde tot een ongelofelijke reeks van 15 opeenvolgende overwinningen, beginnend in Abu Dhabi 2022 en eindigend na de Italiaanse Grand Prix in 2023.

Percentage als prestatiemeter

Red Bull Racing heeft ook het record naar zich toegetrokken van het hoogste winstpercentage in een seizoen. Met 95,45% van de races gewonnen, overtroffen ze McLaren’s legendarische 1988 seizoen waar Senna en Prost 93,75% van de races wisten te winnen. Het onderstreept niet alleen de consistentie van Red Bull, maar ook de ongekende superioriteit.



Puntenregen

Een ander record dat binnen is gehaald, is het meeste aantal punten behaald door een constructeur in een seizoen. De vorige houder, Mercedes, zette in 2016 een totaal van 765 punten neer. Red Bull heeft echter dit record niet enkel verbroken, maar heeft de lat aanzienlijk hoger gelegd met een overweldigende score van 860 punten.

De kloof overbrugd

De laatste recordbrekende prestatie van Red Bull ligt in de grootste voorsprong die ooit in het constructeurskampioenschap is behaald. In 2016 had Mercedes een comfortabele voorsprong van 297 punten op hun naaste concurrent. Red Bull heeft deze kloof echter uitgebreid en een nieuwe standaard gezet met een klinkende voorsprong van 451 punten op de nummer twee, die toevallig ook Mercedes was.

Met een blik op de toekomst is het nu de vraag of deze records nogmaals verbroken zullen worden. De lat ligt hoog – ongelooflijk hoog. Voor een team om Red Bull Racing’s prestaties te evenaren of zelfs te overtreffen, zouden zij in theorie élke race moeten winnen.

De wereld van Formule 1 rust echter nooit en hoewel het huidige tijdsbeeld door Red Bull Racing is getekend met indrukwekkende overwinningen en ongekende records, blijft de sport onvoorspelbaar.