Photo by Mark Thompson/Getty Images // Getty Images / Red Bull Content Pool

Alles wat je moet weten over de Grand Prix van Qatar 2023

We kijken vol spanning uit naar de Grand Prix van Qatar waar Verstappen dit weekend het coureurskampioenschap op zijn naam kan schrijven. In dit artikel nemen we je mee naar het Losail International Circuit, waar de coureurs zich voorbereiden op een spectaculair raceweekend. Met temperaturen boven de 40 graden en harde wind, belooft deze race een unieke uitdaging te worden. Lees verder voor alle details over het evenement dat op 8 oktober plaatsvindt.Het Losail International Circuit: Een snel overzicht

Het Losail International Circuit is het toneel van de Grand Prix van Qatar. Dit circuit, gelegen net buiten de stad Lusail, ten noorden van Doha, Qatar, is een van de opmerkelijke locaties in de wereld van de motorsport. Het heeft een lengte van 5,419 kilometer en een indrukwekkende main straight van 1,068 kilometer. Een uniek kenmerk van dit circuit is het gebruik van kunstgras rondom het asfalt om te voorkomen dat zand het raceoppervlak bereikt.

In 2004 opende het circuit zijn deuren en organiseerde de allereerste Qatar Motorcycle Grand Prix, gewonnen door Sete Gibernau. Sindsdien heeft het circuit tal van evenementen gehost, waaronder de MotoGP, GP2 Asia Series, World Superbike Championship (World SBK), en het World Touring Car Championship (WTCC).

De veranderingen voor 2023

De Grand Prix van Qatar in 2023 belooft een gedenkwaardig evenement te worden, niet alleen vanwege de ongekende prestaties van Max Verstappen, maar ook vanwege de opmerkelijke veranderingen op het Losail International Circuit. Vorig jaar werd er geen Formule 1-race gehouden op deze indrukwekkende baan vanwege het voetbal wereldkampioenschappen.  Dit jaar zijn er echter enkele belangrijke upgrades.

De renovaties omvatten een verbetering van de faciliteiten en een aanzienlijke toename van de capaciteit, waardoor het aantal toeschouwers groeit van 8,000 naar 52,000. Deze ontwikkelingen weerspiegelen de groeiende populariteit van de Formule 1 in Qatar en de toewijding van het land aan de sport.Het weer: Hitte en wind

Als je de race gaat bijwonen of van plan bent om voor de televisie te zitten en te genieten van het spektakel, moet je rekening houden met het weer in Qatar. De temperaturen tijdens het raceweekend zullen boven de 40 graden Celsius liggen. De hoogste temperatuur wordt verwacht op vrijdag, met maar liefst 41 graden. Gelukkig zullen de belangrijkste races ’s avonds plaatsvinden, wanneer de temperatuur zal afnemen tot ongeveer 30 graden Celsius.

Wat de wind betreft, zal dit ook een factor zijn waar de coureurs rekening mee moeten houden. Op vrijdag en zaterdag wordt harde wind verwacht, met windsnelheden van respectievelijk 35 en 34 km/u. Op zondag zal de wind iets afnemen tot ongeveer 21 km/u. Harde wind kan het gedrag van de F1-auto’s onvoorspelbaar maken, wat voor extra spanning op de baan zal zorgen.

Max Verstappen: Het kampioenschap binnen handbereik

Dit weekend is van bijzonder belang voor Max Verstappen en zijn fans. Met een voorsprong van maar liefst 177 punten op zijn teamgenoot, Sergio Perez, kan Verstappen al in de sprintrace op zaterdag de derde opeenvolgende F1-wereldtitel veiligstellen. Het is een scenario dat voor de Nederlander binnen handbereik ligt. Zelfs als Verstappen in Qatar de finish niet haalt in zowel de sprintrace als de Grand Prix, is de kans groot dat hij alsnog kampioen zal worden. Perez moet gedurende het weekend minimaal 32 punten inlopen om zijn titeldroom in leven te houden. Kortom, alles wijst erop dat Verstappen dit weekend de champagne kan ontkurken en zich tot wereldkampioen kan kronen, en dat maakt deze Grand Prix van Qatar nog spannender.

Het tijdsschema voor de Grand Prix van Qatar 2023

Hier is een overzicht van de belangrijkste sessietijden in Nederlandse tijd:

  • Vrijdag 6 oktober: De actie begint met de vrije training van 15.30u tot 16.30u.
  • Vrijdag 6 oktober: Kwalificatie om 20.00u.
  • Zaterdag 7 oktober: Sprint shootout om 16.00u, gevolgd door de sprintrace om 20.30u.
  • Zondag 8 oktober: De Grand Prix van Qatar, gaat van start om 19.00u.

Bekijk ook onze volledige Formule 1 kalender.In het kort

De Grand Prix van Qatar 2023 belooft een raceweekend vol actie te worden op het Losail International Circuit. Met de upgrade van de faciliteiten en een grotere capaciteit, toont Qatar haar toewijding aan de Formule 1. De hitte en harde wind zullen uitdagingen opleveren voor zowel de coureurs als de fans, maar dat maakt dit evenement alleen maar spannender. Bereid je voor op een onvergetelijke race op 8 oktober!
Wolff heeft respect voor sportsmanship Leclerc

Wolff heeft respect voor sportsmanship Leclerc

Mercedes en Ferrari gingen beiden het laatste raceweekend in Abu Dhabi in met de kans om als tweede te eindigen in het constructeurskampioenschap. Uiteindelijk trokken de Zilverpijlen aan het langste…