De F1 streamen: zo doe je dat

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in de Formule 1? Dat doe je door elke training, kwalificatie en race te bekijken. In Nederland kun je kijken naar Ziggo Sport, maar wat als je geen Ziggo-abonnement hebt? Waar kun je dan online kijken naar Formule 1? En hoe doe je dat in hoge kwaliteit en op een betrouwbare manier?

Waar kun je online Formule 1 kijken?

Als echte Formule 1-fan kijk je natuurlijk het liefst in een hoge kwaliteit. Dat doe je bij legale aanbieders. De Oostenrijkse omroep ORF zendt vaak Formule 1 uit, net als Match TV in Rusland, SRF in Zwitserland en Network Ten in Australië. TF1 uit Frankrijk, TV8 uit Italië en RTH Sport in Albanië zijn ook goede opties.

Dit zijn allemaal televisiezenders die de rechten hebben om Formule 1 uit te zenden. Normaal gesproken zijn deze zenders alleen in het eigen land te bekijken. Voor buitenlandse verbindingen wordt de verbinding geblokkeerd. Dit in verband met de auteursrechten.

Formule 1 kijken via een VPN

Nu vraag je je misschien af waarom we deze televisiezenders tóch noemden. Je kunt de geblokkeerde verbinding deblokkeren. Dat doe je met een VPN: een Virtueel Privé Netwerk. Een VPN regel je door een abonnement te nemen bij een van de vele VPN-aanbieders. Dan krijg je software geleverd, waarmee je verbinding kunt maken. Je kunt verbinding maken met servers op verschillende locaties.

Wanneer je verbinding maakt met de server, krijg je het IP-adres van deze server toegewezen. Dat is handig, want het IP-adres wordt gebruikt om de locatie van de gebruiker te achterhalen. Voor de televisiezender in het buitenland lijkt het dan net alsof je in bijvoorbeeld Oostenrijk kijkt, terwijl je je gewoon in Nederland bevindt. Zo kun je toch in hoge kwaliteit Formule 1 kijken.

Wil je een VPN gebruiken? Kies dan voor een aanbieder met voldoende servers in het land waarvandaan je de stream wilt volgen. Dan is er op die locatie altijd een verbinding beschikbaar. Natuurlijk is ook een goede snelheid belangrijk: een video stream vraagt veel data. Wanneer de verbinding niet snel genoeg is, zal deze haperen of zal het beeldkwaliteit tegenvallen. Kijk ook naar de software die beschikbaar is: kun je bijvoorbeeld ook met een tablet verbinden?

Formule 1 kijken met een gratis VPN proefperiode

VPN’s kosten geld. Niet veel, maar ze zijn niet gratis. Jammer, want de meeste Nederlanders zullen toch het liefst gratis kijken. Gelukkig is daar een oplossing voor: gebruikmaken van de gratis proefperiodes van betaalde aanbieders. Veel aanbieders bieden de optie aan om gratis de VPN te proberen. Je kunt dan testen of de verbinding snel genoeg is en of de dienstverlening bij je past. Vaak kun je bijvoorbeeld 30 dagen gratis gebruikmaken van de VPN.

Het staat je natuurlijk vrij om van aanbieder naar aanbieder te hoppen. Zo kun je toch een tijdje gratis kijken. Het is aan te raden om op een gegeven moment wel de keuze te maken te kiezen voor een betaalde aanbieder. Met een kleine investering per maand kun je onbeperkt Formule 1 kijken, op een legale manier.

Gratis is niet echt gratis

Gratis VPN’s zijn er ook, maar die verzamelen persoonsgegevens. Dat lijkt misschien niet erg, maar dat is het wel: ze volgen iedere verrichting van de gebruiker op het internet. Daarna maken ze een profielschets van wie de verbinding gebruikt. Die gegevens verkopen ze door aan advertentiebedrijven, zodat je gerichte reclame te zien krijgt. Vaak zie je die reclame al in de apps van de gratis VPN’s. Zo betaal je eigenlijk voor het gebruik van de dienst, met jouw data. Jij bent het product geworden.

Daarnaast weet je vaak niet of een gratis aanbieder wel betrouwbaar is. Soms doen hackers zich voor als gratis VPN-aanbieders om binnen te dringen in de systemen van hun gebruikers. Dan kun je flink opgelicht worden.

Gratis kijken via illegale streams valt af te raden. De website waar je kijkt kan vol zitten met schadelijke software, bevat vaak irritante banners en pop-ups en verzamelt data van gebruikers. Daarnaast werk je mee aan auteursrechtenschending. Auteursrechtenschending is strafbaar. Bovendien wil je natuurlijk je sport steunen, en dat doe je door te kijken via een legale bron.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *