Emely de Heus: Nederlands talent in de gloednieuwe F1 Academy


Het Nederlandse racetalent Emely de Heus (20) zal in 2023 deelnemen aan de gloednieuwe F1 Academy, een raceklasse exclusief voor vrouwelijke coureurs. Ze zal haar talent tonen als onderdeel van het Nederlandse team MP Motorsport.

F1 Academy: Een stap voorwaarts voor vrouwelijke coureurs

De F1 Academy is opgericht om vrouwen te ondersteunen op hun weg naar de top van de autosport. In de eerste editie van de F1 Academy zullen vijf teams, elk bestaande uit drie coureurs, deelnemen aan zeven races. MP Motorsport is een van deze teams en heeft met de aanstelling van De Heus hun line-up compleet gemaakt.

Terugkeer naar MP Motorsport

De Heus is geen onbekende bij MP Motorsport, waar ze in zowel 2021 als 2023 al heeft deelgenomen aan verschillende racekampioenschappen. In 2021 eindigde ze als 29e zonder punten in het Spaanse F4-kampioenschap met het team. Vervolgens nam ze in 2023 deel aan het Formule 4-kampioenschap in de Verenigde Arabische Emiraten, waar ze wederom geen punten behaalde. Desondanks wist ze in 2022 een punt te scoren tijdens de W Series, waar ze uitkwam voor Sirin Racing.

De Heus is enthousiast over haar terugkeer bij MP Motorsport: “Het voelt geweldig om terug te zijn bij MP, ze zijn toch een soort tweede thuis voor me. In 2021 had ik een geweldig jaar bij MP. Met de extra ervaring die ik inmiddels heb opgedaan, kijk ik ernaar uit om die van pas te laten komen in mijn eerste seizoen in F1 Academy. Ik kan niet wachten op de eerste ronde op de Red Bull Ring in april. En ik ga natuurlijk vooral genieten van mijn thuispubliek op Zandvoort in juni!”

MP Motorsport’s line-up en toekomstvisie

Sander Dorsman, teammanager van MP Motorsport, is verheugd Emely de Heus opnieuw te verwelkomen bij het team: “Ze heeft in 2021 bewezen waartoe ze in staat is en ik twijfel er om die reden ook niet aan dat ze in het eerste jaar van F1 Academy een belangrijke rol gaat spelen. Vijf van de grootste teams op de talentenladder naar de Formule 1 staan achter het concept van F1 Academy. Daardoor ziet de toekomst er rooskleurig uit voor deze nieuwe raceklasse. Emely gaat daar een welverdiend onderdeel van zijn.”De line-up van MP Motorsport is nu compleet met de toevoeging van De Heus. Ze zal racen naast de zusjes Amna en Hamda Al Qubaise uit de Verenigde Arabische Emiraten.

F1 Academy als opvolger van de W Series

In tegenstelling tot de W Series, die in het verleden kampte met financiële problemen, wordt het F1 Academy-project gefinancierd door de Formule 1 met een bedrag van 2,25 miljoen euro. Het doel van deze nieuwe raceklasse is om jonge vrouwelijke coureurs meer kansen te bieden op een carrière in de hoogste klassen van de autosport. Hiermee hoopt men meer vrouwen te laten doorstromen naar de Formule 1.

Het F1 Academy-seizoen: start en belangrijke data

Het F1 Academy-seizoen gaat van start in april op de Red Bull Ring in Oostenrijk, waar de eerste drie races zullen plaatsvinden. Het evenement in Zandvoort, waar De Heus haar thuispubliek zal begroeten, staat gepland van 23 tot en met 25 juni. Het seizoen eindigt op 22 oktober in Austin, waar die dag ook de Grand Prix van de Verenigde Staten in de Formule 1 op het programma staat.

Met de komst van de F1 Academy en de betrokkenheid van de Formule 1 en enkele van de grootste teams in de autosport, ziet de toekomst er veelbelovend uit voor vrouwelijke coureurs zoals Emely de Heus. Dit initiatief kan een belangrijke rol spelen in het doorbreken van barrières en het stimuleren van meer gelijkheid in de autosportwereld.