Mark Thompson/Getty Images // Getty Images / Red Bull Content Pool

FIA komt terug op haar beslissing: inhalen pitstraat weer verboden na gewaagde actie Verstappen


Het lijkt erop dat Max Verstappen weer eens de katalysator is voor een reglementswijziging binnen de Formule 1. Na een gewaagde manoeuvre waarbij hij zich langs de Mercedessen van George Russell en Lewis Hamilton perste in de pitstraat tijdens de vrije training in Abu Dhabi, heeft de wedstrijdleiding besloten om de regels voor het rijden in de pitsstraat aan te passen.

De FIA, de internationale automobielfederatie, heeft in de Race Director’s Event Notes een aanscherping toegevoegd. Voorheen was het na een incident in Mexico toegestaan om andere auto’s in de pitstraat in te halen, mits je dat veilig kon doen, en als je langzamer reed, moest je plaats aan de linkerkant vrijhouden. Verstappen maakte hier handig gebruik van, niet alleen in Mexico, maar ook op Interlagos. Echter, in Abu Dhabi leidde dit bijna tot problemen door het beperkte ruimteaanbod.

Wat we zagen, was dat Verstappen zich niet meer kon inhouden en met de precisie van een horlogemaker door het minimale ruimte manoeuvreerde. Dit was niet de uitkomst waar de FIA op had gehoopt toen ze het reglement vaststelden. De autosportbond benadrukt nu dat het inhalen bij het uitrijden van de pitstraat weer verboden is, met een uitzondering voor wanneer een auto met een duidelijk probleem langzamer rijdt.



Dit soort snelle acties, hoewel spectaculair, brengen de veiligheid van coureurs en monteurs in gevaar en ondermijnen de geest van fair play. De spanningsboog rond pitstops was altijd al hoog, maar nu staat de pitstraat weer in de schijnwerpers voor andere redenen.

In het kort

De FIA heeft preventieve stappen ondernomen om de veiligheid in de pitstraat te waarborgen na een gedurfde actie van Max Verstappen. Terwijl de regels eerst het inhalen onder bepaalde voorwaarden toestonden, is dit nu grotendeels verboden. Coureurs en teams zullen moeten anticiperen op deze nieuwe situatie om tijdens de laatste race van het seizoen, zonder ongelukken, een punt achter dit jaar te zetten. Verstappens rijstijl heeft ongetwijfeld tot deze aanscherping geleid, maar uiteindelijk zal veiligheid altijd voor spectacel moeten gaan.