Formula One - Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team, 2023 Hungarian GP. Lewis Hamilton

Hamilton overtroeft Verstappen in Hongarije


In een zinderende kwalificatie voor de Grand Prix van Hongarije heeft Lewis Hamilton het onmogelijke klaargespeeld door onze eigen Max Verstappen net van de poleposition te stoten. En hoewel Verstappen de tweede plek op de grid heeft veiliggesteld, is het duidelijk dat de Red Bull Racing-coureur en zijn team nog wat puzzelstukjes missen voor de perfecte set-up.

Close Call op de Hungaroring

Het verschil? Slechts 0,003 seconde. Je zou bijna denken dat je het in een knipoog zou kunnen missen. Hamilton wist in de slotfase van Q3 nét die fractie van een seconde sneller te zijn dan Verstappen. Een welkome opsteker voor de Mercedes-coureur, die al even wacht op een nieuwe pole. Voor Verstappen was het duidelijk een gemiste kans, zeker gezien zijn dominantie in eerdere races dit seizoen.

Struggles bij Red Bull

“Ik heb het hele weekend al moeite om de juiste balans te vinden”, gaf Verstappen na afloop toe. “Het gaat een beetje op en af.” Het is een zeldzame tegenslag voor de Nederlander, die dit seizoen meerdere malen de overhand heeft gehad op zijn rivalen. Echter, de uitdagingen van de Hungaroring leken voor het Red Bull team dit weekend net een brug te ver. Ondanks zijn indrukwekkende prestaties eerder dit seizoen, leek de magie deze zaterdag even te ontbreken. Zijn gevoel in Q1 en Q2 was niet optimaal, en het vertrouwen om de bochten vol aan te vallen leek te ontbreken. De gebruikelijke scherpte en het instinctieve gevoel waar Verstappen zo om bekend staat, schenen afwezig. Hoewel hij zich kwalificeerde voor Q3, heeft hij duidelijk aangegeven dat er werk aan de winkel is voor de race. Zal het team in staat zijn om de puzzel op tijd te leggen voor de race op zondag?



Uitzicht op de race

Maar zoals elke F1-fan weet, is kwalificatie slechts de helft van het verhaal. De echte actie vindt plaats op de racedag. De Grand Prix van Hongarije, met zijn bochtige en uitdagende Hungaroring, belooft dus nog veel vuurwerk. Dit circuit staat bekend om de beperkte inhaalmogelijkheden, wat de strategie en pitstop timings nog crucialer maakt.

Vooral als je bedenkt dat Verstappen’s teamgenoot, Sergio Pérez, zich vanaf de negende plek naar voren moet vechten, zal elke bocht en elk rechte stuk een podium worden voor intensiteit en strategisch racen. Pérez, die eerder heeft bewezen een meester te zijn in inhalen, heeft een uitdagende taak voor de boeg.

En dan is er natuurlijk Verstappen zelf. Met een comfortabele voorsprong van 99 punten in het wereldkampioenschap, zou je denken dat hij wellicht conservatief zou rijden om risico’s te vermijden. Echter, kennende Max’s competitieve aard en zijn drang om elke race te domineren, zal hij er alles aan doen om die voorsprong niet alleen te behouden, maar zelfs te vergroten. Het wordt een race vol spanning, tactiek en pure snelheid.