Red Bull Content Pool

Nieuwe compounds op komst? Pirelli denkt aan zachtere banden


Pirelli, de bandenleverancier van Formule 1, is momenteel bezig met het onderzoeken van mogelijkheden om een bredere selectie aan bandencompounds te introduceren. Dit initiatief is erop gericht om zachtere banden in het assortiment op te nemen en hiermee meer variatie in racestrategieën te bevorderen.

Eenheid in strategieën aanpakken

In de hedendaagse Formule 1 merken we vaak dat tijdens veel races een specifieke strategie, zoals een eenstopper, domineert. Dit resulteert erin dat teams die eens een andere strategie proberen vaak buiten de punten eindigen. Om hier een einde aan te maken en meer diversiteit op de baan te zien, overweegt Pirelli een ingrijpende wijziging in hun aanpak te maken. “De uitdaging zit in de productie; voor elke race drie verschillende compounds in 24 varianten vervaardigen, dat is een behoorlijke opgave,” licht Mario Isola toe.

Nieuwe compounds voor stratencircuits

Aangezien het aantal stratencircuits toeneemt, richt Pirelli zicht ook op de ontwikkeling van banden die geschikt zijn voor dergelijke circuits. Isola benadrukt de noodzaak van zachtere banden bij deze circuits. “We ontwikkelen een compound die een grotere mechanische weerstand biedt, om een zachtere band mogelijk te maken die beter geschikt is voor deze omstandigheden,” legt hij uit. Pirelli hoopt hiermee niet alleen een grotere variatie in racestrategieën mogelijk te maken, maar ook de races spannender te houden.



Uitdagingen in ontwikkeling en testen

Het creëren van de perfecte compound voor stratencircuits komt echter met de nodige uitdagingen. De enige mogelijke locaties voor dergelijke tests zijn straten van steden zoals Baku, Singapore en Monaco, waar de mogelijkheden voor live tests beperkt zijn. “Het is complex om te simuleren hoe deze banden zich in dergelijke condities gedragen. We onderzoeken alternatieve methoden om onze compounds te optimaliseren,” verduidelijkt Isola.