Jared C. Tilton/Getty Images // Getty Images / Red Bull Content Pool

Verstappen kritisch op F1 sprintplannen: ‘voetbal verandert regels ook niet’


Het is geen geheim dat Max Verstappen, de Nederlandse Formule 1-coureur, niet bepaald een fan is van de sprintraces binnen de koningsklasse van de autosport. De recente geruchten over mogelijke wijzigingen in het sprintformat hebben dan ook duidelijk een gevoelige snaar geraakt bij de Red Bull Racing-rijder. Hij heeft zich opnieuw uitgesproken over zijn ongenoegen en trekt een interessante vergelijking met de wereld van het voetbal.

Vergelijking met voetbal

“Waarom moeten we iedere keer nieuwe dingen uitvinden en proberen? Voetbal past toch ook niet ieder jaar de regels aan?” Dit is de retorische vraag die Verstappen stelde naar aanleiding van de mogelijke nieuwe aanpassingen aan het sprintformat. In het huidige format worden er op zaterdag sprintraces gehouden, die de startopstelling voor de hoofdrace op zondag bepalen. Echter, de mogelijke nieuwe wijzigingen kunnen leiden tot een omgekeerde startopstelling of zelfs een losstaand sprintkampioenschap.

Nieuw format, nieuwe problemen?

De introductie van sprintraces in 2021 was bedoeld om het raceweekend spannender te maken en de fans meer actie te bieden. Maar zoals Verstappen aangeeft, lijkt het er meer op dat dit nieuwe format vooral meer problemen met zich meebrengt. Met slechts één vrije training voorafgaand aan de sprintkwalificatie, hebben teams minder tijd om hun auto’s aan te passen en te optimaliseren. Dit leidt volgens Verstappen tot meer gokwerk en, zoals recentelijk in Austin het geval was, tot diskwalificaties.



Gekkigheid of noodzaak?

Verstappen gebruikt het woord ‘gekkigheid’ om de drang naar constante verandering en innovatie in de F1 te omschrijven. Hij gelooft dat de huidige staat van het product al goed werkt en ziet de noodzaak van deze veranderingen niet in. Zijn standpunt is dat de focus moet liggen op het verbeteren van de race-ervaring door het reglement voor een langere periode stabiel te houden en te zorgen dat de auto’s dicht bij elkaar kunnen racen. Volgens de Nederlander is dit de sleutel tot het behoud van het unieke karakter van de Formule 1, zonder te vervallen in een cyclus van eindeloze veranderingen.

In het kort

Max Verstappen blijft zijn ongenoegen uiten over de voorgestelde wijzigingen in het sprintformat van de Formule 1. Hij trekt een parallell met voetbal, waar de regels al decennia lang stabiel zijn, en roept op tot een halt aan de constante drang naar verandering binnen de F1. Zijn boodschap is helder: houd het simpel, houd het spannend, en laat de sport zich organisch ontwikkelen in plaats van te forceren door middel van kunstmatige innovaties. Het blijft te bezien of de F1-organisatie deze feedback ter harte neemt bij het overwegen van toekomstige wijzigingen in het raceformat.