Welke Champagne wordt er gedronken op het podium van de Formule 1?

Formule 1-races zijn legendarisch vanwege de snelheid, adrenaline en het drama. Een andere traditie die synoniem is geworden met het winnen van een Grand Prix is het spuiten van champagne op het podium. Maar welke champagne wordt er eigenlijk gedronken tijdens deze vieringen? In dit artikel zullen we de geschiedenis van champagne op de Formule 1-podiums verkennen, en de verschillende soorten champagne en mousserende wijnen ontdekken die in de loop der jaren zijn gebruikt.

De geschiedenis van champagne op de Formule 1-podiums

De traditie van het ontvangen van champagne op het Formule 1-podium begon in 1950 op de Franse Grand Prix. Het was Juan Manuel Fangio die de allereerste fles champagne kreeg van de lokale wijnmakerij Moët & Chandon. Deze traditie werd verder ontwikkeld toen Jo Siffert tijdens de 24 uur van Le Mans in 1966 per ongeluk champagne over de menigte spoot toen de kurk van zijn fles sprong. Het jaar daarop, in 1967, spoot Dan Gurney champagne vanaf het podium om zijn overwinning te vieren en de rest is geschiedenis.

Soorten champagne en mousserende wijnen op het Formule 1-podium

Moët & Chandon (1966-1999, 2020)

Moët & Chandon was de allereerste officiële champagneleverancier van de Formule 1, die van 1966 tot 1999 op het podium stond. Het merk keerde terug in 2020 met Jeroboams.

G.H. Mumm (2000-2015)

G.H. Mumm Champagne nam het stokje over van Moët & Chandon vanaf 2000 tot 2015.


F1Head App Download nu de F1Head Android App! Met deze app heb je het laatste nieuws, WK standen en statistieken altijd binnen handbereik! Download de App via Google Play zodat je niets hoeft te missen van het allerlaatste Formule 1 nieuws. Of klik hier voor meer informatie over de F1Head app.

Chandon – Argentijnse mousserende wijn (2016-5e baan Spaanse Grand Prix 2017)

Chandon werd in 2016 geïntroduceerd en verscheen tot de vijfde baan in 2017, het Circuit de Catalunya in Spanje. Het merk was te vinden op de neuskegel van de McLaren Honda-auto’s.

Champagne Carbon (6e baan Monaco 2017-2019)

Champagne Carbon nam het stokje over van Chandon op de zesde baan in Monaco in 2017 en bleef op het podium tot 2019. Elke magnumfles kostte $ 3000, net onder £ 2.400. De flessen die werden genoten waren een Millésime 2009 Grand Cru Blanc de Blanc, gemaakt van 100% Chardonnay.

Ferrari Trento – Italiaanse mousserende wijn (2021-2025)

Ferrari Trento heeft in 2021 de officiële champagneleverancier van de Formule 1 vervangen. Het merk heeft een deal getekend voor drie jaar en deze is recentelijk verlengd tot het einde van het seizoen 2025.

Ferrari Trento heeft eerder op het podium gestaan, tijdens de Italiaanse Grand Prix in 1981, toen Alain Prost van Renault de champagne dronk op het podium in Monza.

Waarom Ferrari Trento?

Ferrari Trento is een Italiaans merk van mousserende wijnen en is gekozen als de officiële leverancier van mousserende wijnen voor de Formule 1 vanwege de uitstekende kwaliteit en het vakmanschap van het merk. Het bedrijf is opgericht in 1902 door Giulio Ferrari, een ambitieuze wijnmaker die ervan droomde mousserende wijnen te produceren die konden concurreren met de beste Franse champagnes.

Het bedrijf is gevestigd in Trento, in het noorden van Italië, en maakt gebruik van de beste druiven uit de regio om mousserende wijnen te produceren van de hoogste kwaliteit. Het bedrijf heeft in de loop der jaren talloze onderscheidingen ontvangen voor zijn mousserende wijnen, waaronder de “Best European Winery” award in 2015.

Ferrari Trento heeft een breed scala aan mousserende wijnen, variërend van de droge Brut tot de zoete Moscato. Het bedrijf gebruikt traditionele methoden om mousserende wijnen te produceren, waaronder de “Metodo Classico” methode, waarbij de wijn wordt gefermenteerd in de fles. Dit proces zorgt voor een complexe en verfijnde smaak die perfect past bij de Formule 1.

Ferrari Trento is niet alleen de officiële leverancier van mousserende wijnen voor de Formule 1, maar wordt ook geserveerd in exclusieve restaurants en hotels over de hele wereld. Het bedrijf blijft zich inzetten voor het produceren van mousserende wijnen van de hoogste kwaliteit en het bevorderen van Italiaans vakmanschap en excellentie.

De grootte van de fles op het podium

In het begin was de fles champagne die op het podium werd geopend een magnumfles, die 1,5 liter champagne bevatte, wat gelijkstaat aan twee standaardflessen en 16 glazen. Tegenwoordig is het een Jeroboam-fles, die 3 liter mousserende wijn bevat, wat gelijkstaat aan vier standaardflessen en 24 glazen.

Wat is het drankje dat wordt gebruikt op het podium als alcohol is verboden?

In sommige landen waar alcohol verboden is, zoals Saudi-Arabië, Abu Dhabi en Bahrein, worden er alternatieven gebruikt op het podium van de Formule 1. Aangezien champagne niet kan worden geserveerd vanwege de wetgeving, zijn er verschillende opties beschikbaar om de traditie van de podiumviering voort te zetten.

Een van de meest voorkomende alternatieven is sprankelend vruchtensap, dat op dezelfde manier wordt geserveerd als champagne. Het sap wordt meestal in flessen met dezelfde vorm en grootte als champagne gegoten en wordt dan geserveerd aan de winnaars op het podium. De flessen worden dan geschud en geopend, en het sap wordt over de aanwezigen gespoten om de viering te voltooien.

Een ander alternatief is rozenwater, dat vaak wordt gebruikt in landen waar alcohol verboden is. Rozenwater is een soort water dat wordt gemaakt door rozenblaadjes te koken en te destilleren, en het wordt vaak gebruikt in de keuken en de cosmetica-industrie. In de Formule 1 wordt rozenwater vaak gebruikt als alternatief voor champagne om te voorkomen dat de wet wordt overtreden.

Hoewel deze alternatieven niet zo prestigieus zijn als champagne, helpen ze de traditie van de podiumviering voort te zetten en bieden ze een manier om te vieren zonder de lokale wetten te overtreden. Het is echter belangrijk op te merken dat de meeste Formule 1-races nog steeds worden gevierd met champagne, en alternatieven worden alleen gebruikt in landen waar alcohol verboden is.

Conclusie

Champagne en mousserende wijnen hebben een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van de Formule 1 en zijn een integraal onderdeel geworden van de traditie van het spuiten van champagne op het podium. Ferrari Trento heeft de fakkel overgenomen als de officiële leverancier van mousserende wijnen voor de Formule 1 en zal deze positie tot het einde van het seizoen 2025 behouden. Of het nu champagne of mousserende wijn is, de fles die op het podium wordt geopend, zal altijd een symbool blijven van de zoete smaak van de overwinning in de wereld van de autosport.

FAQ

 1. Welk merk champagne wordt er tegenwoordig geserveerd op het podium van de Formule 1?
  Sinds 2021 is Ferrari Trento het officiële merk mousserende wijn dat wordt geserveerd op het podium van de Formule 1.
 2. Waarom wordt champagne over het publiek gespoten op het podium van de Formule 1?
  De traditie om champagne over het publiek te spuiten op het podium van de Formule 1 begon per ongeluk in 1966 bij de 24 uur van Le Mans, toen winnaar Jo Siffert per ongeluk de menigte besproeide na het ontkurken van zijn fles. Het werd populair bij coureurs en is sindsdien een traditionele viering van de overwinning op het podium geworden.
 3. Waarom wordt er sprankelend fruitensap gebruikt in plaats van champagne in sommige landen op het podium van de Formule 1?
  Sprankelend vruchtensap wordt vaak gebruikt als alternatief voor champagne op het podium van de Formule 1 in landen waar alcohol verboden is. Het biedt een manier om te vieren zonder lokale wetten te overtreden.
 4. Welke methode wordt gebruikt om mousserende wijnen te produceren bij Ferrari Trento?
  Ferrari Trento gebruikt traditionele methoden om mousserende wijnen te produceren, waaronder de “Metodo Classico” methode, waarbij de wijn wordt gefermenteerd in de fles. Dit proces zorgt voor een complexe en verfijnde smaak die perfect past bij de Formule 1.
 5. Wie begon met het spuiten van champagne op het podium van de Formule 1?
  De traditie om champagne te spuiten op het podium van de Formule 1 begon in 1967 bij de 24 uur van Le Mans toen Dan Gurney zijn champagnefles opende en de inhoud over het publiek en zijn teamgenoten spoot om zijn overwinning te vieren.

Casino Scout Nederland
F1Head