Photo by Rudy Carezzevoli/Getty Images // Getty Images / Red Bull Content Pool

Alles wat je moet weten over de Grand Prix van Abu Dhabi 2023

Het spektakel van de Formule 1 is weer klaar voor de seizoenafsluiter in Abu Dhabi. Terwijl Max Verstappen zich al tot wereldkampioen heeft gekroond, en zijn teammaat bij Red Bull, Sergio Perez, een prachtige tweede plaats in het kampioenschap heeft veiliggesteld, keert de racekaravaan terug naar het Yas Marina Circuit.Verstappen in formidabele vorm

Max Verstappen heeft dit seizoen een dominantie tentoongespreid die de F1-wereld zelden heeft gezien. Met 18 overwinningen en 20 podiumplekken in 21 races is de Nederlander praktisch ongenaakbaar geweest. Zijn teammate, Perez heeft laten zien dat hij een geduchte tweede man is. Samen hebben zij Red Bull naar ongekende hoogtes gestuurd.

Het Yas Marina Circuit: snelheid en spektakel

Met een baanlengte van 5.281km, de eerste Grand Prix gehouden in 2009, en 58 ronden is de Grand Prix van Abu Dhabi een true test van vaardigheid en uithoudingsvermogen voor de coureurs. Het circuit, dat een totale raceafstand heeft van 306.183km, staat bekend om de 16 bochten en het laprecord van 1:26.103 gezet door Verstappen in 2021 op de oude lay-out.

De aanpassingen aan de baan in 2021 hebben de inhaalmogelijkheden significant verbeterd. De chicane die de bochten vier en vijf scheidde is verwijderd waardoor de eerste haarspeldbocht nu een zware remzone is en een serieuze inhaalkans biedt.

Raceweekend schema

  • 24 november, 10:30 – Eerste vrije training
  • 24 november, 14:00 – Tweede vrije training
  • 25 november, 11:30 – Derde vrije training
  • 25 november, 15:00 – Kwalificatie
  • 26 november, 14:00 – De Grand Prix van Abu Dhabi

Het weer

Het weerbericht voor de Grand Prix van Abu Dhabi toont gevarieerde omstandigheden. Op vrijdag 24 november verwachten we droog weer met een maximale temperatuur van 34 graden Celsius. De luchtvochtigheid zal ongeveer 59% zijn en er is een kleine kans op bewolking van 25%. Windsnelheden kunnen oplopen tot 14 kilometer per uur.Zaterdag 25 november brengt een lichte kans op regen, met een neerslagkans van 10% en een lichte neerslag van 0.3mm. De luchtvochtigheid stijgt iets naar 65%, en de bewolking neemt licht toe tot 33%. De temperatuur daalt iets naar 32 graden Celsius.

Voor zondag 26 november lijken de weersomstandigheden op die van vrijdag, met droog weer, een luchtvochtigheid van 62% en een bewolkingskans van 30%. De temperatuur wordt verwacht op 28 graden Celcius, en er wordt een sterke wind verwacht met snelheden die mogelijk boven de 30 kilometer per uur uitkomen.

In het kort

De Grand Prix van Abu Dhabi dient als de spectaculaire slotacte van de Formule 1 in 2023. De actie belooft zoals altijd spannend te worden met Verstappen en Red Bull aan de start als de regerend wereldkampioenen.


Wolff heeft respect voor sportsmanship Leclerc

Wolff heeft respect voor sportsmanship Leclerc

Mercedes en Ferrari gingen beiden het laatste raceweekend in Abu Dhabi in met de kans om als tweede te eindigen in het constructeurskampioenschap. Uiteindelijk trokken de Zilverpijlen aan het langste…