Bottas voelt zich relaxter na bemachtigen Alfa Romeo-stoeltje


Valtteri Bottas vertrekt na dit seizoen bij Mercedes. De Finse coureur heeft namelijk getekend bij Alfa Romeo. Menig F1-coureur zijn dit als een stap achteruit beschouwen, maar Bottas voelt zich juist een stuk beter sinds hij bij de Italiaanse renstal tekende. Dit is ook terug te zien in zijn prestaties – die een stuk beter zijn dan in de eerste seizoenshelft. 

Ruimte maken voor Russell

Al jarenlang werd er gespeculeerd over een mogelijk vertrek van Bottas. Dit terwijl de Fin eigenlijk de perfecte coureur was voor Mercedes betrouwbaar en consistent, maar niet zo snel dat hij het teamgenoot Hamilton te lastig maakte. Volgens Toto Wolff was Bottas de perfecte wingman voor Hamilton – een uitspraak die Bottas later beschreef als uiterst pijnlijk. Als Formule 1-coureur wil je immers winnen en neem je niet genoegen met minder. 

Met de indrukwekkende prestaties van de talentvolle George Russell bij de Williams-renstal kwam Mercedes voor een duivels dilemma te staan: Bottas aanhouden en Russell in de kou laten staan óf de jonge Brit aantrekken ten koste van Bottas. In het verleden koos Mercedes doorgaans voor Bottas. Zo vertikte de Duitse renstal het om Pascal Wehrlein en later Esteban Ocon aan te trekken, terwijl deze coureurs wel degelijk een Mercedes-zitje beloofd was.

“Voel me erg relaxed” 

Daar waar Bottas’ seizoen een teleurstellend eerste bedrijf had, scoorde de Fin de afgelopen races de meeste punten van de hele grid. Volgens Bottas zelf heeft dit onder andere te maken met het feit dat hij een stuk relaxter is. Aan zijn zelfvertrouwen heeft het in ieder geval nooit gelegen, zo stelt hij. 

“Ik had het vertrouwen altijd al, maar het is fijn om te winnen en zo weer te weten dat je kan winnen. Dat is even geleden. Om eerlijk te zijn voelde ik me na Monza [en het tekenen bij Alfa Romeo, red.] erg relaxed, waardoor ik weer in staat was me alleen te focussen op het rijden zelf. Dat helpt enorm.”