De rijke historie van Circuit Zandvoort


In 2021 is het ein-de-lijk zover: er wordt weer een Formule 1 Grand Prix gereden op Nederlandse bodem. Na 36 jaar is de Formule 1 weer terug in Nederland – natuurlijk op Circuit Zandvoort. Een mooi moment om terug te kijken naar de rijke (Formule 1) geschiedenis van het legendarische circuit in de duinen. 

Straatcircuit Zandvoort

Het begon allemaal in de jaren 30 van de 20e eeuw. Toen werden voor het eerst straatraces gehouden op een eenvoudig straatcircuit in het dorp. De race was een grote hit en duizenden mensen reisden naar Zandvoort af om het ‘racegeweld’ te aanschouwen. De race viel dusdanig in de smaak dat de wens ontstond om vaker dergelijke evenementen te organiseren – maar dan op een permanent circuit. Het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog gooide echter roet in het eten. Het circuit kwam pas ‘terug op de agenda’ toen de Duitsers een grote, brede weg aanlegden in Zandvoort. De bezetters wilden deze gebruiken als “Paradestrasse” en als toegangsweg voor de verdedigingswerken aan de kunst. 

Ontwikkeling tot volwaardig circuit & eerste Grand Prix

Na de Tweede Wereldoorlog werd het circuit al snel afgemaakt. In 1948 werd de eerste Grand Prix van Zandvoort georganiseerd. Deze race werd gewonnen door de Thaise prins Bira. Pas in 1949 werd de eerste race gereden volgens de Formule 1-regels, ook al was de GP geen onderdeel van het officiële F1-kampioenschap.  In 1950 werd de Grand Prix omgedoopt tot de ‘Grand Prix van Nederland’ en in 1952 maakte Zandvoort voor het eerst deel uit van het F1-wereldkampioenschap. Legendes zoals Louis Rosier, Juan Manuel Fangio en Stirling Moss wisten in de jaren 50 de GP op Zandvoort op hun naam te schrijven. Daarnaast vormde Zandvoort in de jaren 60 het strijdtoneel voor de epische gevechten tussen race-legendes zoals Graham Hill, Jim Clark en Jackie Stewart. 

Problemen met de veiligheid? 

Het ging niet altijd even goed met Circuit Zandvoort. Zo raakte het circuit in de jaren 70 in opspraak vanwege haar ondermaatse veiligheidsvoorzieningen. Tijdens de GP in 1970 overleed coureur Piers Courage bijvoorbeeld. Onder andere als gevolg hiervan deed het Formule 1 circuit Zandvoort niet aan in 1972. Vanwege de opspraak besloot het circuit nieuwe veiligheidsvoorzieningen te treffen. Hierdoor kon de GP van 1973 ‘gewoon’ doorgaan. Helaas ging het ook deze keer gruwelijk mis: coureur Roger Williamson komt om bij een vreselijk ongeluk in de achtste ronde van de race. Hierop verbeterde het circuit ook haar brandveiligheid. 

Succes buiten de Formule 1: F3 & Marlboro Masters

Na de GP van Nederland in 1985 besloot de Formule 1 niet terug te keren naar Zandvoort. Om het circuit toch internationaal op de kaart te zetten organiseerde men de Marlboro Masters, een Formule 3-evenement. Voor de Masters werden de beste coureurs uit de diverse F3-kampioenschappen uitgenodigd. Veel opkomende F3 coureurs zagen de Masters daarom als dé manier om te kijken wie ‘s werelds beste Formule 3-coureurs was. Dankzij de vele gave races en (toekomstig) beroemde coureurs kreeg het circuit meer internationaal aanzien en kwamen ook andere international raceseries naar het circuit in de duinen. Denk hierbij aan DTM, de A1GP World Cup en de FIA World Touring Car Championship. 

Jubileumraces, Jumbo Racedagen, Historische Grand Prix Zandvoort 

Natuurlijk is Circuit Zandvoort populair onder Nederlandse raceliefhebbers. Dit onder andere dankzij de gave evenementen die hier georganiseerd werden en worden. Neem bijvoorbeeld de Jubileumraces uit 2008, de Historic Grand Prix Zandvoort of recentelijk de razend populaire Jumbo Racedagen. 

De terugkeer van de Formule 1

Op 2019 was de kogel, na maanden al dan niet jaren van geruchten, door de kerk: de Formule 1 zou in 2020 terugkeren naar Zandvaart. Het circuit werd voor de aanstaande race aangepast. Zo werden twee bochten omgebouwd zogenaamde ‘kombochten’ en werden er meer inhaalmogelijkheden gecreëerd. Helaas gooide het Coronavirus roet in het eten en werd de Grand Prix van Nederland 2020 afgelast. Uitstel betekende gelukkig geen afstel. De verwachting is dat GP van Nederland, de eerste in meer dan 30 jaar, op 5 september 2021 wordt verreden.