McLaren

Geschrapte ronde zorgt voor woede bij Piastri: ‘Beschamend voor de sport’


Zaterdag leek Oscar Piastri in Oostenrijk op weg naar een derde plek in de kwalificatie voor de race van zondag. Maar de wedstrijdleiding schrapte zijn tijd wegens track limits. Daardoor zakte hij naar de zevende plaats. Piastri was na afloop woedend over deze beslissing.

Verstappen weer de snelste

Max Verstappen was zaterdag de snelste in de kwalificatie voor de Grand Prix van Oostenrijk. Hij reed zonder problemen naar de eerste plek. Achter hem was het spannend om de andere topplaatsen. McLaren, Mercedes en Ferrari streden om de tweede en derde plaats. Even leek het erop dat McLaren de tweede en derde plaats zou pakken, maar uiteindelijk ging George Russell verrassend met de eer vandoor.

Piastri uit zijn frustratie

Na de kwalificatie stond Piastri boos voor de camera’s van Sky Sports. Hij vond de beslissing van de stewards helemaal niks. “Het is beschamend,” zei hij. “Ik ben heel de tijd binnen de lijnen gebleven en heb de beste bocht zes van mijn leven gereden. En toch pakken ze mijn tijd af. Het geld en moeite die in het aanpassen van de baan zijn gestoken, lijken voor niets.”Piastri was gefrustreerd dat de stewards hadden besloten om hem te straffen voor een hele kleine overtreding. “Ze hebben veel geld uitgeven om de laatste twee bochten aan te passen, terwijl je in andere bochten nog steeds makkelijk buiten de limieten kunt komen. Het is vals als je je best doet om binnen de regels te blijven en toch je tijd kwijtraakt.”

Hij ging verder: “Het is frustrerend als je zo hard werkt voor zo’n goede ronde en dan wordt het zomaar afgepakt. En dit terwijl ik één centimeter verder had kunnen zijn, buiten de lijnen, en mijn ronde toch al verpest zou zijn.”

Bezwaar aangetekend

Technisch directeuren van McLaren hebben bezwaar aangetekend tegen de beslissing. Piastri heeft zich er al bij neergelegd. Hij wil nu verder kijken naar de volgende race. De snelle ronde van Verstappen tijdens de kwalificatie liet hem wel schrikken. “Zijn tijd laat zien hoe goed hij is,” sloot Piastri af. “De verschillen zijn zo klein dat een paar milliseconden het verschil kunnen maken. Daarom blijven we allemaal op de limiet rijden.”

Piastri kijkt vooruit naar een moeilijk weekend voor hemzelf en zijn team. “Het is moeilijk de bovenste plek te bereiken, zeker als iemand zoals Verstappen die tijd neerzet,” besluit hij.