Oscar Piastri

#81
NationaliteitAustralian
Geboren op2001-04-06

Statistieken

Eerste F1 raceBahrain Grand Prix op Bahrain International Circuit (2023)
Championships0
Aantal races26
Pole Positions0 (0%)
Fastest Laps2 (7.7%)
Punten114 (4.4 avg per race)
Laps1403
Wins0 (0%)
Podiums2 (7.7%)
Retired3 (11.5%)

Resultaten in de Formule 1

2023 BAH
R
SAU
15
AUS
8
AZE
11
MIA
19
MON
10
SPA
13
CAN
11
AUS
16
BRI
4
HUN
5
BEL
R
DUT
9
ITA
12
SIN
7
JAP
3
QAT
2
UNI
R
MEX
8

14
LAS
10
ABU
6
2024 BAH
8
SAU
4
AUS
4
JAP
8
Mobiele gebruikers scrollen naar rechts voor meer informatie

Biografie Oscar Piastri

Oscar Jack Piastri, geboren op 6 april 2001, is een gerenommeerd Australisch racecoureur die momenteel uitkomt voor het team van McLaren in de Formule 1. Met een opmerkelijke carrière die hem al op jonge leeftijd kampioenschappen in meerdere raceklassen bracht, heeft Piastri zich opgewerkt tot een van de meest veelbelovende talenten in de autosport.

Jeugd en ontstaan van een racecarrière

Geboren in Melbourne, Australië, als zoon van Chris en Nicole Piastri, groeide Oscar op in de voorstad Brighton. Hij volgde onderwijs aan het Haileybury College Melbourne en later, dankzij een sportbeurs, aan het Haileybury and Imperial Service College in Engeland. Zijn vader, oprichter en eigenaar van HP Tuners, speelde een cruciale rol in Oscars vroege racejaren door als monteur op te treden. Met een achtergrond van Italiaanse, Joegoslavische en Chinese afkomst, ondersteunt Oscar ook vol passie het Richmond Tigers Australian Football team.

Een impressionante opkomst

Piastri’s racecarrière begon in het karten, waar hij in 2011 zijn talenten voor het eerst vertoonde. Nadat hij professioneel werd in 2014, maakte hij de overstap naar Europa om deel te nemen aan CIK-FIA kartkampioenschappen voor Ricky Flynn Motorsport. Hij zette zijn racecarrière voort in het Britse F4 kampioenschap van 2017, waar hij als tweede eindigde. Opmerkelijk is dat Red Bull Racing teamprincipal Christian Horner onthulde dat hij de kans had gemist om Piastri tijdens zijn F4-jaren te tekenen.

Kampioenschappen in successie

Piastri’s ware doorbraak kwam met zijn overwinning in de Formula Renault Eurocup van 2019 met R-ace GP. Dit werd snel gevolgd door kampioenschappen in de FIA Formule 3 in 2020 en de Formule 2 in 2021, beide met Prema Racing. Piastri onderscheidde zich door als zesde coureur ooit het GP2/Formule 2 kampioenschap in zijn rookie-seizoen te winnen en als eerste coureur de Formula Renault Eurocup, Formule 3 en Formule 2 kampioenschappen (of equivalent) in opeenvolgende rookiejaren te claimen.

Naar de top: Formule 1

Na zijn indrukwekkende prestaties in de voedingsklassen, sloot Piastri zich in 2020 aan bij de Renault Sport Academy en kreeg hij later, na het winnen van het FIA Formule 3 kampioenschap, de kans om zijn eerste Formule 1 test uit te voeren met het Renault F1 Team. Als reserve-coureur voor het Alpine F1 Team in 2022, stond Piastri ook enige tijd klaar als reserve voor McLaren, wat uiteindelijk leidde tot zijn huidige rol als coureur voor het team in 2023.

McLaren en toekomstperspectieven

Sinds zijn deelname aan het McLaren team in 2023 heeft Piastri indruk gemaakt met onder andere een vierde plaats tijdens de Britse Grand Prix, zijn beste carrièreprestatie tot dusver. Recentelijk verlengde hij zijn contract bij McLaren tot het einde van 2026, een blijk van vertrouwen in zijn potentieel en capaciteiten.

Piastri’s succesverhaal is een toonbeeld van doorzettingsvermogen, talent en een gestage opmars door de gelederen van de autosport. Zijn reis van karting tot de Formule 1 onderstreept de belofte van een opwindende carrière in de koningsklasse van de autosport.

Het laatste Oscar Piastri nieuws