Lando Norris is een Britse Formule 1-coureur die uitkomt voor de Britse McLaren Racing-renstal. Norris behoort tot een nieuwe generatie veelbelovende, talentvolle coureurs waar ook coureurs zoals Max Verstappen, Charles Leclerc en Pierre Gasly toebehoren.

Biografie: woonplaats, familie en achtergrond

De Brit werd geboren op 13 november 1999 in Bristol, het Verenigd Koninkrijk als zoon van Adam en Cisca Norris. Zijn vader, Adam Norris, is/was directeur van een groot pensioenfonds en behoort tot de top 500 rijkste Britten. Zijn moeder is van Vlaamse, Cisca, is van Vlaamse komaf. Vanwege zijn Belgische bloed heeft Norris altijd een Vlaamse Leeuw op zijn helm. Verder heeft Norris twee jongere zussen, Flo en Cisca, en een oudere broer Oliver die actief is in de kartsport.

De carrière van Lando Norris tot nu toe

Van motoren naar karts

Net zoals elke andere F1-coureur begon Norris zijn avontuur in de kartsport. Dit terwijl de jonge Lando als jongetje vooral geïnteresseerd was in motoren en niet in karten. Toch kreeg Norris op zevenjarige leeftijd de smaak te pakken. Op die leeftijd begon hij ook met karten op nationaal niveau. Vanaf 2013 racete Norris in het KF-Junior kampioenschap, waar hij zowel de CIK FIA European Championship als de International Super Cup won. Het jaar daarop werd hij “CIK-FIA KF wereldkampioen” samen met zijn team Ricky Flinn Motorsport. Hiermee was hij de jongste wereldkampioen in de kartsport ooit.

Ginetta Junior Championship en MSA Formula Championship

In 2014 maakte Norris zijn race debuut in een echte ‘auto’. Dit deed hij in het Ginetta Junior Championship. Hier finishte Norris als derde in het kampioenschap en was hij de beste ‘Rookie’. Het volgende jaar tekende Norris bij Carlin Motorsport, voor wie hij ging racen in de MSA Formula Championship. Ook hier imponeerde de jonge Brit — dit keer door acht maal te winnen, 10 pole positions te behalen en uiteindelijk het kampioenschap te winnen. HIernaast racete Norris in het ADAC en sporadisch in het Italiaanse Formule 4 kampioenschap.

Avonturen in Nieuw-Zeeland en Europa

Na zijn successen in diverse Europese raceklasses was het tijd voor wat anders. Daarom verkaste Norris in 2016 naar Nieuw Zeeland om in de Toyota Racing Series te racen. Hier won hij het kampioenschap, waarop hij terugkeerde naar Europa om te gaan racen in de Formula Renault 2.0 serie. Ook hier werd hij tweemaal kampioen. En als dat nog niet genoeg was: tegelijkertijd was Norris actief in de BRDC British Formula 3 Championship, waar hij vier van de elf races won.

Formule 3

Dat Lando Norris een veelbelovende racer met immens veel talent was had nagenoeg iedereen inmiddels wel door. Het was dan ook geen verrassing dat Norris vanaf 2017 full-time ging racen in het Europese Formule 3 kampioenschap voor de Carlin renstal. Het voelt als een bandje, maar: ook hier reeg Norris de overwinningen aan elkaar. Van de 30 races finishte hij er 20 op het podium en won hij er 9. Bovendien werd hij overtuigend kampioen door 2 races voor het einde van het seizoen zijn titel al veilig te stellen. Als dat niet indrukwekkend is weten wij het ook niet meer.

Succes in de Formule 2

Na zijn dominante seizoen in de Formule 3 maakte Norris logischerwijze de overstap naar de Formule 2. Vanaf 2018 kwam hij uit voor Carlin. Integenstelling tot voorgaande jaren was Norris hier niet überdominant. Hij won weliswaar de eerste Grand Prix, die van Bahrein, maar dat was zijn enige overwinning dit seizoen. Wel scoorde de jonge Brit consistent punten en eindigde hij meerdere malen op het podium. Uiteindelijk finishte hij als tweede in het kampioenschap, achter George Russell.

Naar de Formule 1

Begin 2017 tekende Norris als junior coureur bij McLaren. Later dit jaar werd hij aangekondigd als test- en reservecoureur voor het 2018-seizoen, naast zijn verplichtingen in de Formule 2. In 2019 kreeg hij een permanent zitje bij het Britse team en werd hij teamgenoot van Carlos Sainz. Meteen vanaf het begin liet Norris zien wat hij waard was. Zo kwalificeerde hij als 8e tijdens zijn eerste race en finishte hij 7e in zijn tweede race.

Door de jaren heen heeft Norris laten zien dat hij een van de meest getalenteerde coureurs in de Formule 1 is. Het enige wat de jonge Brit er — ogenschijnlijk — van weerhoud om meer Grand Prixs te winnen is zijn McLaren-bolide, die vooralsnog niet snel genoeg is om mee te dingen om het eremetaal.