Formula One - Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team

Meerdere coureurs melden zich bij de stewards na kwalificatie Spaanse Grand Prix 2023


De kwalificatie voor de Spaanse Grand Prix 2023 was gevuld met actie, spanning en incidenten. Na een intensieve sessie vol onverwachte wendingen, worden Max Verstappen, Lewis Hamilton, Pierre Gasly, Carlos Sainz, en George Russell op het matje geroepen door de stewards.

Gasly zorgde voor een deel van de controverse door zowel Sainz als Verstappen tijdens hun snelle ronde op te houden. Dit incident heeft ook gevolgen voor Verstappen en Sainz, die zich ook bij de stewards moeten melden. Het is nog onduidelijk of Gasly de schuld krijgt van deze situaties, of dat Verstappen en Sainz iets te verwijten valt.

Verrassende wendingen en incidenten

De kwalificatieronde begon onder dreigende weersomstandigheden, met een regenwolk die boven het Circuit de Catalunya hing. Een aantal coureurs ondervond problemen door de verraderlijke omstandigheden. Bottas maakte een uitstapje naar de grindbak, terwijl Albon in de grindbak eindigde na een slip. Een rode vlag was het gevolg van deze incidenten, waarna de coureurs weer de baan opgingen.



Ondanks de moeilijkheden bleef Verstappen onverschrokken, en zette de snelste tijd neer in Q1. In Q2, echter, kwamen Hamilton en Russell met elkaar in contact. Russell was bezig met zijn ronde en had niet door dat Hamilton achter hem reed. Hamilton probeerde links langs hem te rijden op volle snelheid, maar werd geblokkeerd door Russell. De teamgenoten raakten elkaar en veroorzaakten schade, wat ertoe leidde dat ook zij zich bij de stewards moesten melden.

De uitslagen van de kwalificatie

Ondanks de controverse slaagde Verstappen erin om pole position te claimen, terwijl Hamilton als vierde finishte, ondanks de schade aan zijn voorvleugel. In Q3 zette Verstappen een indrukwekkende tijd neer van 1:12.272s, meer dan 0,9s sneller dan Hamilton. Aan de andere kant had Leclerc een moeilijke sessie en eindigde als 19e, de grote verliezer van de dag.

Het was een dag vol actie en controverse, waarbij de stewards hun handen vol zullen hebben aan het onderzoeken van de incidenten. Fans van de Formule 1 zullen ongetwijfeld met belangstelling uitkijken naar de uitslag van de onderzoeken en de mogelijke gevolgen voor de Grand Prix van morgen​.