Russell neemt Albon mee uit eten na controversiële actie in Monaco

De spanning tussen George Russell en Alex Albon na een controversieel moment tijdens de Grand Prix van Monaco is snel verdwenen. De Mercedes-coureur nam Albon mee uit eten als verzoeningsgebaar na het verhitte moment op de baan. Uiteindelijk was het echter Albon die de rekening betaalde, zoals hij zelf bevestigde via sociale media met een foto van het tweetal.

Mercedes

Tactische manoeuvres leiden tot frustratie

De Monaco GP stond in het teken van een nieuwe regel: twee verplichte pitstops. Dit leidde tot ongebruikelijke tactieken waarbij teams hun coureurs bewust langzamer lieten rijden om teamgenoten te helpen. Williams paste deze strategie toe om Carlos Sainz en Albon beiden in de punten te laten finishen.

Russell raakte hierdoor gefrustreerd toen hij lang achter een bewust langzaam rijdende Albon vast zat. De situatie escaleerde toen Russell bij bocht 10 de chicane afsneed om Albon in te halen, wetend dat hij hiervoor bestraft zou worden.

“Ik wil gewoon genieten van Monaco. Ik kreeg die kans niet in de kwalificatie,” verklaarde Russell na afloop. “Ik heb 25 ronden kwalificatieronden gereden. Dat heb ik in ieder geval genoten, en ironisch genoeg eindigde ik door de drive-through penalty in een hogere positie dan anders het geval zou zijn geweest.”

Zwaardere straf dan gebruikelijk

Toen Mercedes Russell opdroeg de positie terug te geven, weigerde hij dit en gaf aan dat hij liever de tijdstraf zou accepteren. De stewards besloten vervolgens een drive-through penalty op te leggen, een zwaardere straf dan de gebruikelijke 10 seconden voor dit soort overtredingen.

Toto Wolff, teambaas van Mercedes, verdedigde zijn coureur: “Het was moeilijk om de auto te stoppen, hij ging rechtdoor. Het was een moment van frustratie om iets anders te proberen.”

Teams erkennen problematische situatie

Sauber-teambaas Jonathan Wheatley riep de sport op om Russell’s straf nader te bekijken en lessen te trekken uit deze situatie, vooral voor races die zo sterk beïnvloed worden door verplichte bandenregels.

Williams-teambaas James Vowles stuurde tijdens de race een tekstbericht naar zijn voormalige werkgever Wolff waarin hij zich verontschuldigde voor de tactiek van zijn team. “Het spijt me. We hadden geen keuze gezien wat er voor ons gebeurde,” schreef Vowles. Wolff antwoordde begripvol: “We weten het.”

Systeemfout of tactisch meesterwerk?

Albon legde later uit waarom Williams deze tactiek moest toepassen: “Zodra RB ermee begon, kwamen wij in een positie waar we het ook moesten doen. Het is niet mooi en frustrerend, maar uiteindelijk is het een teamsport en hebben we drie punten voor het team gemaximaliseerd.”

Russell noemde het systeem “gebrekkig” en onthulde dat Mercedes zelf ook soortgelijke tactieken had voorbereid. “We hadden zelf gepland om het met Kimi [Antonelli] en mij te doen,” zei hij. “Ik zou pitten, hij zou het veld ophouden en dan zouden we wisselen.”

Sainz, die uiteindelijk profiteerde van de tactiek, gaf toe dat hij niet blij was met deze vorm van “manipulatie” in de sport.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *