Verstappen over sprintrace: “kan riskant zijn”

Het komende raceweekend op het circuit van Silverstone is anders dan normaal. Voor de Grand Prix van Groot-Brittannië wordt namelijk voor het eerst een ‘sprintrace’ verreden. Deze zal plaatsvinden op zaterdag en vervangt de traditionele kwalificatie. Ook worden er al punten verdeeld. Volgens Verstappen, de huidige leider in het wereldkampioenschap, brengt de sprintrace echter ook risico’s met zich mee. 

Nieuw format

De sprintrace is een nieuw concept binnen de Formule 1. De organisatie hoopt hiermee de de sport dynamischer en aantrekkelijker te maken – vooral voor nieuwe kijkers. Een deel van de vrije trainingen is geschrapt en de kwalificatie van zaterdag is vervangen door een sprintrace. Op vrijdag, om 19:00, is er een kwalificatie die de startvolgorde voor de sprintrace bepaalt. 

Download nu de F1Head Android App! Met deze app heb je het laatste nieuws, WK standen en statistieken altijd binnen handbereik! Download de App via Google Play zodat je niets hoeft te missen van het allerlaatste Formule 1 nieuws.

Een belangrijke kanttekening is dat deze nieuwe opzet slechts een experiment is en dus niet voor elke resterende race van het seizoen zal gelden.

Verstappen optimistisch

Verstappen kijkt uit naar de sprint races, maar benadrukt dat dit nieuwe format ook risico’s met zich mee kan brengen. “Zo’n sprintrace kan riskant zijn. Je moet de risico’s afwegen”, zo citeert de NOS. “We vechten voor de titel en een sprintrace gaat waarschijnlijk niet bepalen wie kampioen wordt. Uiteraard wil ik hem wel winnen en zeker niet lager eindigen dan derde. Kansen moet je grijpen. Ook als het maar een paar punten oplevert.”

Ondanks deze kanttekeningen kijkt de Nederlandse coureur uit naar de sprintrace, zo maakt hij duidelijk bij de persconferentie. “Dat heb je niet in de hand en daarom denk ik er niet aan. Ik verwacht niet dat ze [de andere coureurs] echt agressief gaan rijden. Je bent op zaterdag vooral bezig met het krijgen van een goede uitgangspositie voor de Grand Prix,”  zegt Verstappen nuchter.  

Toto Wolff kritisch: “niemand wil teveel risico nemen”

Daar waar Verstappen het glas halfvol zit, zien anderen het glas half leeg. Toto Wolff, bijvoorbeeld, is kritisch over de sprintraces. Hij verwacht een zogenaamde ‘optocht’ tijdens de race – een ander woord voor een oersaaie race. De reden? Het feit dat niemand veel risico wilt nemen omdat er maar weinig punten op het spel staan. 

“Op het eerst oog verwacht ik er niet veel van. Het kan heel saai zijn op zaterdag, met het vormen van een enorme trein. Niemand wil namelijk teveel risico nemen. Wat nou als favorieten zoals Verstappen, Hamilton of Norris geraakt worden, helemaal niet starten op zondag of van achteraan moeten beginnen?,” vertelt de Mercedes-baas tegen Kronen Zeitung.  

F1Head