Shutterstock

David Croft: Verstappen Agressief maar Niet ‘Dirty’


David Croft, hoofdcommentator bij Sky Sports F1, zijn visie heeft gewicht en dat bleek maar weer eens tijdens een recente interactie met fans op de Autosport International Show in Birmingham. Daar werd hij geconfronteerd met de suggestie van een toeschouwer dat Max Verstappen bekend zou staan als een ‘dirty driver’. De mening die Croft hierover uitte, werpt een ander licht op de zaak.

Op het podium in Birmingham was Croft duidelijk in zijn respons: hoewel hij erkent dat Verstappen in het verleden mogelijk iets te agressief was, ziet hij de Limburger niet als een oneerlijke coureur. Verstappen heeft volgens hem geleerd van zijn ervaringen en heeft een manier gevonden om zijn agressie binnen de perken te houden. “Ik denk niet dat Max een smerige coureur is. Ik denk dat hij in het begin van zijn carrière soms overdreven agressief was, maar ik denk dat hij dat nu een beetje heeft bijgestuurd,” zijn de woorden die PlanetF1 aanhaalde.

Rivaliteit met Hamilton

Interessant was ook wat Croft te zeggen had over de verwachting van de strijd tussen Lewis Hamilton en Max Verstappen. De voorgaande seizoenen hebben laten zien hoe de twee coureurs elkaar tot het uiterste drijven. Mocht Hamilton weer over een auto beschikken die kan concurreren met de Red Bull van Verstappen, dan voorziet Croft opnieuw intense duels: “Max zijn rijstijl misschien net iets meer zal veranderen, omdat hij weet hoe goed Lewis is.”



Het is de dynamiek tussen deze twee kampioenen, beiden onverzettelijk in hun jacht op succes, die de Formule 1 zo boeiend maakt. Het gebruik van ‘ellebogen’, figuurlijk gesproken, kan duiden op de harde maar faire strijd die we wellicht weer kunnen verwachten. Volgens Croft is dat precies wat de motorsport zo spectaculair maakt: twee titanen die op het scherpst van de snede racen, elk moment in staat om het publiek op het puntje van hun stoel te krijgen.

De wens van Crofty is een Mercedes die kan wedijveren met de snelheid en betrouwbaarheid van de Red Bull. Zo’n scenario zou zonder twijfel zorgen voor een herhaling van de sensationele gevechten die we reeds hebben gezien tussen Hamilton en Verstappen.

Geleerde lessen en toekomstige gevechten

Wat we van David Croft kunnen opmaken, is dat Max Verstappen een leerproces heeft doorgemaakt die hem meer dan alleen snel heeft gemaakt. Hij is ook een slimme racer geworden, die zijn instincten weet te temperen wanneer nodig. In een sport waar elke milliseconde en elke beslissing telt, maakt dat het verschil tussen winst en verlies, tussen kampioen zijn of net niet.