Shutterstock

Dreiging raceverbod voor Magnussen in resterend F1-seizoen


Kevin Magnussen staat onder druk voor het resterende deel van het Formule 1-seizoen 2024, nu hij slechts twee strafpunten verwijderd is van een automatische raceban. De recente toevoeging van strafpunten aan zijn licentie na incidenten tijdens de Grand Prix van Miami heeft zijn totaal op 10 gebracht. Dit betekent dat bij het behalen van 12 punten, Magnussen de eerste coureur zou zijn die een wedstrijd moet missen door het ophopingsproces van strafpunten.

Incidentrijke weekenden stapelen punten op

Het incident in Miami waar Magnussen betrokken was bij een botsing met Logan Sargeant, leverde hem twee strafpunten op, naast eerder verdiende punten in hetzelfde seizoen voor acties in Saudi-Arabië en China. Bij de Grand Prix van Saoedi-Arabië kreeg Magnussen een botsing met Alex Albon, wat hem drie strafpunten opleverde. Vervolgens werden tijdens de Chinese GP nog eens twee punten toegevoegd aan zijn dossier wegens een vergelijkbare overtreding met Yuki Tsunoda. Zijn gedrag tijdens de sprint race in Miami, waar hij de baan verliet en een voordeel behaalde, resulteerde in drie extra strafpunten.

Robuuste verdedigende acties in de schijnwerpers

Naast de strafpunten heeft Magnussen ook de aandacht van de stewards getrokken voor zijn agressieve verdedigingstechnieken. Deze zijn voornamelijk ingezet om zijn teamgenoot Nico Hulkenberg te beschermen. Hoewel zijn tactieken bedoeld waren om concurrenten te hinderen, heeft dat niet tot verdere sancties geleid, omdat de stewards vonden dat er geen opzet in het spel was van Magnussen om op een onsportieve manier te rijden. Dit werd geconcludeerd na het onderzoek naar zijn rijgedrag tijdens de sprint in Miami.Kritieken en reacties binnen de Formule 1 wereld

Andrea Stella, teambaas van McLaren, liet echter een kritisch geluid horen. Hij is van mening dat herhaaldelijk wangedrag zwaarder bestraft dient te worden. Stella benadrukte de noodzaak van strengere consequenties voor herhaalde incidenten binnen eenzelfde race of seizoen.

“Er is sprake van gedrag dat erop gericht is om andere coureurs schade toe te brengen en dit gedrag herhaalt zich binnen dezelfde race en gedurende het seizoen,” zei Stella. Hij pleitte voor een exponentiële toename van straffen in plaats van een lineaire optelsom.

Toekomstige vooruitzichten voor Magnussen

Gezien de aankomende dreiging van een mogelijke raceban, zal Magnussen wellicht voorzichtiger zijn in zijn acties op het circuit. Dit was merkbaar tijdens zijn interactie met de pers na afloop van de race in Miami, waarbij hij terughoudend was in zijn commentaar. Op vragen over de situatie met Logan en de kritiek van Stella koos Magnussen ervoor om niet te reageren, wat wijst op zijn bewustzijn van de delicate situatie waarin hij zich bevindt.