Mercedes

Hamilton roept op tot grote veranderingen bij Mercedes voor Australische GP


Mercedes heeft erkend dat het team druk bezig is met het aanpakken van “fundamentele problemen” in hun W15-auto na een teleurstellende start van het Formule 1-seizoen 2024. Ondanks hoge verwachtingen om de voornaamste uitdager van Red Bull te zijn, slaagde Mercedes er niet in om in zowel Bahrein als Saudi-Arabië een auto in de top vier te krijgen, terwijl Max Verstappen en zijn teamgenoot Sergio Perez dominantie toonden met overtuigende één-twee finishes. Lewis Hamilton, die in beide races minder prestaties leverde dan teamgenoot George Russell, benadrukte na zijn negende plaats in Jeddah dat er “grote veranderingen” nodig zijn, bovenop de revisies die bedoeld waren om de ondermaats presterende auto’s van de afgelopen twee jaar te verbeteren.

Aanpak van de problemen

Tijdens een online race-debriefing legde Mercedes trackside engineering directeur Andrew Shovlin uit hoe experimenten met de afstellingen van de W15 tijdens oefensessies niet leidden tot aanzienlijke verbeteringen. “We begonnen terug te keren naar de basis waarvan we gekomen waren,” deelde Shovlin mee. Deze experimenten onthulden dat de veranderingen zichtbaar effect hadden, maar dat de fundamentele beperkingen in zowel kwalificaties als de races voor beide auto’s grotendeels hetzelfde bleven. Dit wijst erop dat de problemen niet liggen bij kleine aanpassingen, maar dat er diepere oorzaken zijn die het team moet identificeren en begrijpen.



Vooruitkijken naar Melbourne

Met de aanstaande Australische Grand Prix in Melbourne ziet Mercedes dit als een kans om met meer voorbereidingstijd mogelijke oplossingen te vinden. Shovlin geeft aan dat er gekeken wordt naar data van zowel de races in Jeddah als Bahrein, en dat er binnen de aerodynamica- en voertuigdynamica-afdelingen gewerkt wordt aan experimenten die hopelijk zullen leiden tot betere prestaties. Toch wekt Melbourne, door de gelijkenis van het circuit met Jeddah, zorgen binnen het team, vooral vanwege de balansproblemen en het gebrek aan grip die in Saudi-Arabië duidelijk werden.

Op zoek naar snelheid en grip

Een aanhoudend probleem voor Mercedes sinds de regelwijzigingen in 2022 is het gebrek aan rechte-lijnsnelheid, al waren ze in Jeddah verrassend genoeg een van de snelste teams op de rechte stukken. Ondanks deze welkome ontwikkeling is het van cruciaal belang dat het team deze snelheid behoudt zonder prestaties in andere sectoren te verliezen door simpelweg meer downforce toe te voegen, wat hun rechte-lijnsnelheid weer zou verminderen.