Hoe kan ik de 24 uur van Le Mans kijken?

Dit weekend staat de legendarische 24 uur van Le Mans op het Circuit de la Sarthe op het programma. Dat is andere koek dan een Formule 1 race. In dit artikel vertellen we je over wat de Le Mans is, wie er mee doet en hoe jij ervoor zorgt dat je niets mist!

Wat is Le Mans?

De 24 uur van Le Mans is, zoals de naam al doet vermoeden, een 24 uur durende endurance race die wordt verreden in teams. De eerste race werd verreden in 1923 en start normaliter in juli. Nu, vanwege de Corona pandemie, is dit jaar de 89ste editie in augustus. Vorig jaar was de race ook niet in juli, maar werd de race gehouden in september.

De Le Mans is onderdeel van de World Endurance Championship. Hoewel de Le Mans net als de Indy 500 op zichzelf staat, en er dus meer teams mee doen dan bij het complete kampioenschap, is het toch interessant om te weten wat de tussenstand van de WEC is. Bekijk de verschillende klasse daarom via F1Head in de tussenstanden.

Triple Crown

De 24 uur van Le Mans is samen met de Formule 1 Grand Prix van Monaco en de Indycar Indy 500 deel van de Triple Crown. Tot nu toe is er slechts 1 coureur geweest die de Triple Crown wist te behalen, en dat is Graham Hill. Er zijn slechts 2 actieve coureurs die deze presitgeuze prijs bijna in handen hebben. Fernando Alonso (Grand Prix van Monaco en Le Mans) en Juan Pablo Montoya (Grand Prix van Mona en Indy 500) zijn dichtbij. Alonso heeft al geprobeerd de laatste stap te nemen, maar haalde dit telkens niet.

Download nu de F1Head Android App! Met deze app heb je het laatste nieuws, WK standen en statistieken altijd binnen handbereik! Download de App via Google Play zodat je niets hoeft te missen van het allerlaatste Formule 1 nieuws.

Verschillende klassen

In een Le Mans race rijden meerdere types auto’s mee. Dit jaar zijn dat de Le Mans Hypercar (LMH), LMP2, GTE Pro en GTE AM. Met 62 auto’s in deze verschillende klasses met elk 3 coureurs (186 in totaal) is er genoeg om te zien. Onder al deze coureurs doen er natuurlijk ook een aantal Nederlanders mee. Dit jaar zijn dat de kersverse Formule E wereld kampioen Nyck de Vries, concullega Formule E rijden Robin Frijns, Giedo van der Garde, Renger van der Zande, de vrouwelijke topper Beitske Visser, Frits van Eerd en Job van Uitert in de LMP2-klasse. Jeroen Bleekemolen vinden we vervolgens in de GTE AM en Nicky Catsburg in de GTE PRO klasse.

Naast deze Nederlandse toppers zijn er ook een hoop andere bekende coureurs die je mogelijk uit andere race klasse kent. Zo doen bijvoorbeeld oud Formule 1 coureurs Stoffel Vandoorne, Kevin Magnussen, Robert Kubica, Brendon Hartley en Juan Pablo Montoya mee. Wil je weten wie er allemaal nog meer mee doen? Bekijk dan de officiële entry list.

Hoe laat is de Le Mans

De race duurt 24 uur en begint om 16:00 op de zaterdag middag. De race gaat vervolgens door in het donker en eindigt om 16:00 op zondag middag. Naast de race zijn er natuurlijk ook nog andere sessies. Deze sessies vind je hieronder.

DagSessieTijd
Woensdag 18 augustusVrije training 114.00 tot 17.00 uur
Woensdag 18 augustusKwalificatie19.00 tot 20.00 uur
Woensdag 18 augustusVrije training 222.00 tot 00.00 uur
Donderdag 19 augustusVrije training 314.00 tot 17.00 uur
Donderdag 19 augustusHyperpole21.00 tot 21.30 uur
Donderdag 19 augustusVrije training 422.00 tot 00.00 uur
Zaterdag 21 augustusWarm up11.30 tot 11.45 uur
Zaterdag 21 augustus – zondag 22 augustusRace16.00 tot 16.00 uur

Waar kan ik de Le Mans kijken?

De race is live te kijken via RTL7 en Eurosport 1. Bekijk je de race liever zonder reclames? Kijk dan via Videoland of de Eurosport Player. De trainingen en kwalificatie zijn enkel te zien via Eurosport 1.

Casino Scout Nederland
F1Head