Ryan Pierse/Getty Images // Getty Images / Red Bull Content Pool

Max Verstappen zelfkritisch ondanks dominant seizoen in Formule 1


Max Verstappen heeft een buitengewoon dominant Formule 1-seizoen achter de rug waarbij hij zijn derde wereldtitel op rij in de wacht sleepte. Met negentien overwinningen en een recordaantal rondes aan de leiding was Verstappen de onbetwiste ster van 2023. Toch kijkt hij kritisch naar zichzelf en erkent hij dat zelfs in een bijna perfect seizoen er ruimte is voor verbetering.

Een blik op Verstappens seizoen

Het was een seizoen om in te lijsten voor Verstappen. De teller stopte bij negentien overwinningen, en met meer dan duizend rondes aan de leiding en tien achtereenvolgende overwinningen wist hij de Formule 1-wereld te verbazen. Zijn enige niet-podiumfinish van het jaar was in Singapore, waar hij wel punten pakte maar door een fout in de afstelling van de auto het podium misliep. Desondanks was het Championshop-feest niet minder zoet voor de Nederlandse coureur van Red Bull Racing.

Verstappens reflectie op zijn fouten

Ondanks zijn dominante prestaties erkent Verstappen dat hij fouten heeft gemaakt. De meest in het oog springende fout was zijn touché met de pitmuur tijdens de kwalificatie in Silverstone, die hij ‘gênant’ noemt. Hij vertelt aan het Duitse Blick dat dit zijn grootste fout was en illustreert hiermee zijn zelfkritische houding. Toch leek deze fout hem niet te deren, aangezien hij de pole position veiligstelde en uiteindelijk de race op overtuigende wijze won.

Het incident in Singapore

Singapore was een ander moment dat Verstappen uitlicht als een minpunt in zijn seizoen. Dit was de enige race waar hij als Red Bull-coureur niet zegevierde – die eer ging naar Ferrari’s Carlos Sainz. De afstelling van de auto bleek in de straten van Marina Bay niet optimaal, een zeldzame misstap in een seizoen dat verder soepel verliep voor het team van Verstappen.



Balanceren tussen dominantie en risico

Verstappen benadrukt dat het hoort bij racen om soms beslissingen te moeten maken die op het randje zijn. Dat blijkt evenzeer uit zijn keuzes op de baan als uit zijn bereidheid om te gaan voor de snelste raceronde, ook als dat een extra risico met zich meebrengt. In Barcelona, bijvoorbeeld, negeerde hij zijn eigen waarschuwingen voor track limits en veroverde alsnog de snelste ronde.

De balans tussen dominantie en risico was een voorname factor in Verstappens succes van dit jaar, maar zelfs met die weinige momenten van onzekerheid bleef hij de touwtjes stevig in handen houden. Het illustreert de controle en het vertrouwen die hij heeft in zijn eigen vaardigheden en in het materiaal van zijn team.

Vooruitblik en de toekomst

Terugkijkend op het succesvolle jaar is duidelijk dat Verstappen zich niet laat meeslepen door de loftuitingen. Hij houdt van de competitie, hij houdt van de dominantie, maar bovenal houdt hij ervan om te blijven leren en te verbeteren. Deze zelfreflecterende houding en voortdurende zoektocht naar perfectie onderstrepen waarom Max Verstappen zich als coureur blijft onderscheiden in de koningsklasse van de autosport.

Het is duidelijk dat zelfs bij een kampioen die zo dominant is, er geen grenzen zijn aan zelfontwikkeling en groei. Verstappens zelfkritiek is wat hem scherp houdt en