McLaren Racing

McLaren’s Zak Brown pleit voor dynamische 28-race Formule 1 kalender met rotatie


In de hoogtijdagen van Formule 1, waarbij de sport een ongekende groei in populariteit doormaakt, gaat er een voorstel rond dat wel eens een grote verandering teweeg kan brengen in hoe we het race-seizoen beleven. Zak Brown van McLaren heeft namelijk voorgesteld om de F1-kalender op te rekken naar maar liefst 28 races, met een slimme twist: de introductie van een rotatiesysteem.

Een mix van vaste en roterende Grand Prix

Brown ziet een toekomst voor zich waarin we, naast de 20 vaste Grands Prix, ook nog eens 8 variabele races hebben die om de zoveel jaar rouleren. Daarmee komt Formule 1 in meer regio’s en landen, terwijl het tevens nieuw bloed en enthousiasme in de sport injecteert. Het idee heeft niet slechts met uitbreiding te maken, maar ook met balans en haalbaarheid voor alle teams en medewerkers.

Het voorstel komt tegen de achtergrond van een sport die steeds meer zijn vleugels uitspreidt met races in Nederland, Miami, Las Vegas en Saoedi-Arabië. Ondanks dat de Chinese en Emilia-Romagna Grands Prix in 2023 niet door gingen, staan ze al op de planning voor een comeback in 2024. Ook zullen we dan zes Sprint races zien.

Support van andere teams

Brown staat hierin niet alleen. Ook Haas’ Guenther Steiner ziet het idee van een regionale groepering van races zitten. Hij benadrukt dat het uiteindelijk aan de Formula One Management (FOM) is, maar hij gelooft dat een rotatiesysteem de sport ten goede komt door het te verspreiden naar meer landen.



De wereld rond in 24 Races?

Daarnaast wordt er ook gefluisterd over mogelijk een Grand Prix in Afrika, een continent dat momenteel op de F1-kalender ontbreekt. Mike Krack van Aston Martin benadrukt dat Formule 1 een ware Wereldkampioenschap hoort te zijn en dat races op elk continent daarbij horen.

Welzijn van het paddock personeel

Echter, bij uitbreiding komen ook bezorgdheden kijken. George Russell van Mercedes heeft zich uitgesproken tegen te veel reizen voor de paddock medewerkers, een sentiment dat gedeeld wordt door Mercedes teambaas Toto Wolff. Wolff benadrukt dat er al veel gevraagd wordt met de huidige 24 races.

Op naar 2024

Terwijl het seizoen van 2023 nog ten einde loopt, kijken fans en teams al reikhalzend uit naar wat 2024 zal brengen. De F1 pre-season tests staan al gepland voor 23 tot en met 25 februari op het Bahrain International Circuit. Een nieuw seizoen, misschien wel met een gloednieuwe kalender en een frisse blik op hoe de sport zich wereldwijd presenteert.