Pirelli vermoedt dat klapband Verstappen werd veroorzaakt door rommel op de baan

Het is nog wachten op de conclusies van het onderzoeksrapport, maar Pirelli F1-baas Mario Isola heeft een vermoeden wat de klapbanden van Verstappen en Stroll hebben veroorzaakt. De boosdoener? Rommel op het circuit. 

“We moeten dit gaan onderzoeken”

Isola maakt tegenover Motorsport.com duidelijk dat Pirelli het probleem tot op de bodem gaat uitzoeken. “We moeten dit natuurlijk gaan onderzoeken, dat is wel duidelijk,” zo verklaart hij. “Wat ik tot dusver heb verzameld, zijn slechts voorlopige bevindingen. Er was een plotselinge deflatie bij Lance [Stroll] en Max [Verstappen], zonder enige waarschuwing vooraf.”

Geen kwestie van slijtage?

Volgens de Pirelli-baas kan het probleem niet veroorzaakt zijn door slijtage. Bij zowel Stroll als Verstappen klapte namelijk de linker achterband. Dit terwijl de rechter achterband het doorgaans het zwaarst te verduren heeft op het stratencircuit in Baku. “Het betrof de linker achterband, die op deze band niet het zwaarst belast wordt, dat is namelijk de rechter achterband. En als we het hebben over slijtage, is het rechter voorband die het meest slijt op deze baan. Dus het was geen kwestie van slijtage.“

Diepe snee in band van Hamilton

Wat is de oorzaak dan wel? Pirelli wijst naar rommel op de baan. Bewijs hiervoor is er ook. Zo is er in de band van Hamilton een diepe snee gevonden. “Die was behoorlijk diep. Gelukkig ging deze snee niet door de constructie. Dat is de reden waarom die band geen druk verloor. We hebben als bewijs dus nog een band met een snee.”

Daarnaast heeft Pirelli naar andere hards waar evenveel ronden op is gereden gekeken. Deze vertoonden geen opvallende schade of aanwijzingen. “Alle andere banden die tijdens dezelfde 30, 32 of 33 ronden zijn gebruikt, vertoonden geen potentiële problemen. Dat is wat ik op dit moment weet.” 

F1Head