Ferrari

Barrière in bocht 1 in Canada aangepast na klachten van coureurs


Het is een weekend van aanpassingen en verbeteringen geweest op het Circuit Gilles Villeneuve, de thuisbasis van de Grand Prix van Canada. Na klachten van coureurs heeft de Internationale Automobielfederatie (FIA) besloten om de laatste vier meter van de barrière bij de eerste en tweede bocht te verwijderen.

Veiligheidsmaatregel blijkt gevaarlijk

De afgelopen jaren konden coureurs die de eerste bocht misten, rechtdoor rijden en na bocht 2 op een relatief veilige manier terugkeren op de baan. Dit jaar echter, werd dat verhinderd door een verlengde barrière aan de binnenkant van de weg naar bocht 3 en 4. Deze maatregel werd genomen om te voorkomen dat een coureur na bocht 2 weer in het verkeer zou terugkeren, bijvoorbeeld na een fout met de remmen in bocht 1.

Maar deze nieuwe veiligheidsmaatregel leek meer problemen te creëren dan op te lossen. Yuki Tsunoda, een van de coureurs, legt uit: “Ik snap de keuze van de FIA, maar het is zo gevaarlijk. Als iemand een enorme remfout maakt of wat dan ook, dan wordt een ‘T-bone’-crash inderdaad voorkomen. Maar tegelijkertijd: als je nu bocht 1 mist en rechtstreeks terugkomt in bocht 2, dan kan dat ook leiden tot een ‘T-bone’-crash.”



Coureurs spreken zich uit

De nieuwe baanafzetting werd vrijdag uitgebreid besproken in de rijdersbriefing. Lewis Hamilton merkte op dat hij nog nooit een ongeluk had gezien zoals hetgeen waarvoor de wijziging bedoeld was. Toch hield de FIA vast aan het nieuwe ontwerp voor de zaterdag.

Echter, na aanhoudende klachten van de coureurs, is de FIA voor de race van zondag overstag gegaan. De barrière is met vier meter verkort, zodat de coureurs meer ruimte hebben om na bocht 2 veilig terug te keren op het circuit. “We zullen deze oplossing verder verfijnen voor de toekomst”, zegt een woordvoerder van de FIA.

Het is duidelijk dat de stem van de coureurs een impact heeft gehad op deze beslissing en het zal interessant zijn om te zien hoe deze ontwikkelingen de race zullen beïnvloeden. Blijf op de hoogte voor meer nieuws en updates over de Grand Prix van Canada.