Alexander Albon wilt terugkeren in de Formule 1

Alexander Albon, voormalig Red Bull-coureur en momenteel reservecoureur voor de Oostenrijkse renstal, mikt op een terugkeer in de koningsklasse van de autosport. In gesprek met Lawrence Barretto van Formule 1 doet de Thaise coureur een boekje open over zijn huidige rol bij Red Bull en zijn ambities voor de komende jaren. 

“Het is lastig”

Het zou een understatement zijn om te stellen dat Albon een lastige tijd achter de rug heeft. Daar waar de jonge coureur vorig seizoen nog een van de twee Red Bull-coureurs was, is hij dit seizoen ‘slechts’ reservecoureur. Vanwege zijn teleurstellende prestaties werd de Thai-Britse coureur vervangen door Sergio Perez. 

Download nu de F1Head Android App! Met deze app heb je het laatste nieuws, WK standen en statistieken altijd binnen handbereik! Download de App via Google Play zodat je niets hoeft te missen van het allerlaatste Formule 1 nieuws.

Albon geeft toe dat hij het nog altijd lastig heeft met de degradatie. “Je kunt niet liegen en zeggen dat het makkelijk is. Als je kon zeggen dat vorig jaar mentaal zwaar was, dan is dit jaar net zo zwaar of misschien nóg zwaarder omdat je naar circuits gaat zonder zelf te racen. Het is een ander gevoel. Je wilt buiten zijn, je wilt rijden. We zijn allemaal geboren racers en willen daar zijn, dus het is lastig,” zo vertelt Albon. 

“Actief aan het rondkijken”

Ondanks zijn teleurstellende tijd bij Red Bull gelooft Albon dat hij thuishoort binnen de Formule 1. Hij mikt dan ook op een terugkeer volgend seizoen. “Het gaat dit jaar vooral om gemotiveerd te raken en hard te pushen om zo te zien of er een kans is om volgend jaar terug te komen.”

“De Formule 1 beweegt relatief snel en als je er meer dan een jaar uit bent, dan wordt het lastig. De auto evolueert zo snel en de technologie verbetert razendsnel. Er is geen klassie die in de buurt komt van de Formule 1. Je kunt niet zomaar wat verschillende dingen doen, dus een pauze van één jaar is het maximale. Ik doe alles wat ik kan en ben actief aan het rondkijken om te zien wat er voor mij is.”

Niet meer bij Red Bull? 

Uit Albon zijn woorden is af te leiden is dat hij niet per se bij Red Bull of Alpha Tauri hoeft te blijven. Logisch, gezien het feit dat beide teams vooralsnog tevreden lijken met hun huidige coureurs. Bij welke andere renstal wel een stoeltje vrijkomt is echter onzeker. “Oude rotten”, zoals Kimi Raikkonen of Sebastian Vettel, zullen op een gegeven moment met pensioen gaan, maar wanneer weet niemand. 

Daarnaast zijn er genoeg andere coureurs, waaronder diverse Formule 2-talenten of voormalig F1-coureurs zoals Nico Hülkenberg, die ook op een stoeltje in de Formule 1 azen. Het is dan ook de vraag of we Alexander Albon terug gaan zien op de grid. 

F1Head