Shutterstock

Deze coureurs hadden succes bij Ferrari


De overstap van Lewis Hamilton naar Ferrari is een veelbesproken onderwerp in de Formule 1-wereld. Historisch gezien hebben meerdere coureurs die al wereldkampioen waren, gekozen voor een avontuur bij de roemruchte Italiaanse renstal. Echter, niet elke coureur vond bij Ferrari het succes waarop gehoopt was. Dit overzicht blikt terug op de coureurs die zowel voor als na hun tijd bij Ferrari de Formule 1-wereldtitel wisten te bemachtigen, alsmede zij die hun kampioenschapstitels juist in dienst van de Scuderia hebben veroverd.

Van Alfa Romeo tot Ferrari: een kampioenschapsoverzicht

Een van de eerste coureurs die na het winnen van een wereldtitel de overstap naar Ferrari maakte, was Giuseppe Farina. Na zijn kampioenschap met Alfa Romeo in 1950, sloot hij zich aan bij Ferrari waar hij vicekampioen werd. Een ander Formule 1-icoon, Juan Manuel Fangio, staat bekend om het winnen van wereldtitels met vier verschillende teams, waaronder Ferrari in 1956. Alain Prost, die eerder succes behaalde met McLaren, zag zijn overstap naar Ferrari minder succesvol uitpakken ondanks een vicekampioenschap in zijn eerste jaar.

Michael Schumacher is mogelijk de meest succesvolle overgang naar Ferrari, met vijf opeenvolgende wereldtitels die een historische periode voor de Italiaanse renstal markeerden. Fernando Alonso en Sebastian Vettel vervoegden later Ferrari, beide met eerdere titels op zak, maar slaagden er niet in om hetzelfde niveau van succes als Schumacher te repliceren.



Kampioenen binnen Ferrari

Enkele coureurs hebben het hoogtepunt van hun carrière juist bij Ferrari bereikt, zoals Alberto Ascari, de eerste coureur die wereldkampioen werd in dienst van het team. Andere namen zoals Niki Lauda, Jody Scheckter en Kimi Raikkonen volgden in zijn voetsporen met hun eigen indrukwekkende prestaties en wereldtitels.

De laatste wereldkampioen van Ferrari was Kimi Raikkonen in 2007.

Succes na Ferrari

Er zijn ook enkele coureurs die pas na hun tijd bij Ferrari een wereldtitel wisten te bemachtigen. Mario Andretti en Nigel Mansell zijn daar voorbeelden van, waarbij vooral Mansell opmerkelijke successen behaalde met Williams na zijn periode in het rood.

Terwijl de samenwerking tussen Lewis Hamilton en Ferrari grote verwachtingen schept, laten de historische voorbeelden zien dat succes bij Ferrari niet gegarandeerd is, ongeacht de reputatie van de coureur of het team.