Gridstraf Sainz definitief: FIA gaat niet akkoord met uitzondering


es Carlos Sainz jr. gaat met minder glans de Grand Prix van Las Vegas tegemoet. Door een losgeraakte putdeksel, die een chaos veroorzaakte in de bolide van de Ferrari logo Ferrari-coureur, zit de Spanjaard met een stevige gridstraf opgescheept voor de race op het gloednieuwe Las Vegas Strip Circuit.
Photo by Shutterstock

Sainz’s pechdag op The Strip

Het had de comeback van Formule 1 in de neonverlichte straten van Las Vegas moeten opleuken, maar het draaide uit op een klein drama voor het team in het rood. Acht minuten was de eerste vrije training bezig toen de rode vlaggen zwaaiden en de actie tot stilstand kwam. Voor Sainz, die sinds 2021 voor de Scuderia rijdt, betekende het over een bruut losgekomen putdeksel rijden het einde van zijn sessie op een niet zo fortuinlijke manier. Een beschadigde wagen was het resultaat: van de monocoque tot de krachtbron en meer, alles moest vervangen worden.

Ferrari logo Ferrari vist achter het net bij FIA

Hoewel het team van Ferrari logo Ferrari geenszins schuld heeft aan dit hachelijke gebeuren, heeft de FIA geen gehoor gegeven aan hun smeekbede om clementie. Reglementen blijken onverbiddelijk, ook als de goden van het asfalt zich tegen je keren. Teambaas Frédéric Vasseur liet in ongezouten taal weten dat hij dit “onacceptabel” vindt en dat het team “een fortuin” kost. Zijn felle woorden konden echter de stewards niet overtuigen om een oogje dicht te knijpen. De regelboeken zijn duidelijk: Artikel 28.3 van de sportieve reglementen laat geen ruimte voor grijsgebieden, waardoor de gridstraf voor Sainz onverbiddelijk een feit is.

Vooruitblik naar de kwalificatie

Ferrari logo Ferrari en Sainz zullen nu een tandje bij moeten zetten in de kwalificatie om de schade op zondag zoveel mogelijk te beperken. Een start verder naar voren op de grid zou de pijn van de tien plekken terug wellicht iets kunnen verzachten. Toch is het een bittere pil voor de coureur, die ongetwijfeld gehoopt had op een beter resultaat in de Entertainment Capital of the World.In het kort

Tijdens de eerste vrije training voor de Grand Prix van Las Vegas veroorzaakte een losgeraakte putdeksel aanzienlijke schade aan de Ferrari logo Ferrari van es Carlos Sainz jr. Ondanks dat het buiten hun macht lag, kon Ferrari logo Ferrari geen genade vinden bij de FIA voor deze ongelukkige gebeurtenis, met een gridstraf van tien plaatsen als gevolg. Een tegenslag voor Sainz, die sterker moet terugslaan in de kwalificatie en race om de schade in het klassement te beperken.