Haas-teambaas Steiner: ‘We kunnen nog veel winnen met de juiste bandenstrategie’


Haas-teambaas Günther Steiner is van mening dat goede bandenmanagement de sleutel is tot succes in de Formule 1. Het verschil tussen de top-vijf en de onderste vijf teams is duidelijk merkbaar en het lijkt erop dat de achterste teams alleen punten kunnen scoren als er fouten worden gemaakt door de top-vijf.

WK punten in de pocket

Tot nu toe hebben Williams en Haas beide één WK-punt gewonnen, terwijl McLaren en AlphaTauri nog puntloos zijn. Alleen Alfa Romeo wist met Valtteri Bottas een achtste plaats te bemachtigen en vier punten binnen te halen tijdens het openingsweekend.

Het Haas-team heeft in 2022 veel last gehad van zware bandenslijtage en daarom ligt de focus nu vooral op bandenmanagement. Het blijkt dat andere teams in de paddock daar nog wel moeite mee hebben. Zo behaalde Magnussen bijvoorbeeld in Jeddah de tiende plek door een fraaie inhaalactie op AlphaTauri-coureur Yuki Tsunoda, maar werd dat onder andere mogelijk gemaakt doordat zijn banden minder versleten waren dan die van de Japanner. Toch waren de banden van Magnussen negen ronden ouder.Bandenstrategie sleutel tot succes

Steiner is ervan overtuigd dat elk punt telt en dat er nog veel gewonnen kan worden met de juiste bandenstrategie. Ferrari bijvoorbeeld, verliest het op de banden. Het DNA van de auto kan niet meer veranderen, maar dat betekent niet dat er niets meer te winnen valt. Het is krap in het tweede deel van het veld en elk punt is zijn gewicht in goud waard. Haas heeft tot nu toe twee sterke kwalificatiesessies gezien en beide coureurs hebben laten zien dat ze Q3 kunnen halen.

Volgens Steiner is het nu te laat om veel aan de auto te veranderen om competitiever te worden. De auto kan niet meer veranderen, maar goede bandenmanagement kan zeker punten opleveren. Het Haas-team is niet het enige team dat gelooft in de kracht van bandenmanagement. Het is een bekend probleem voor veel teams en het lijkt erop dat Haas zich hierop heeft gefocust om zo competitiever te worden.

Hoewel de top-vijf nog steeds ver weg lijkt, is het Haas-team ervan overtuigd dat er nog veel te winnen valt met de juiste bandenstrategie. Het tweede deel van het veld is krap en elk punt kan cruciaal zijn. Het is dus zaak voor Haas om zich te blijven focussen op bandenmanagement om zo meer punten te scoren en competitiever te worden.