Clive Rose/Getty Images *** BESTPIX *** // Getty Images / Red Bull Content Pool

Oostenrijkse Grand Prix 2023: Regen, rivaliteiten en een terugblik op vorig jaar


De Oostenrijkse Grand Prix van 2022 op de Red Bull Ring was een opwindend evenement, met Charles Leclerc die een knappe overwinning behaalde ondanks late problemen met zijn auto. Dit markeerde zijn derde en laatste overwinning van het seizoen 2022, en de eerste overwinning van Ferrari in Oostenrijk sinds Michael Schumacher in 2003 daar voor het team won. Max Verstappen, die op pole position kwalificeerde en de eerste plek op de grid behield door de sprint race te winnen, eindigde op de tweede plaats, terwijl Lewis Hamilton de top drie afrondde.

Het Weer: Regen op komst

Het weerbericht voor het weekend van de Oostenrijkse Grand Prix 2023 voorspelt regen op vrijdag, zaterdag en zondag, met een kans op regen van meer dan 40% gedurende de drie dagen in Oostenrijk. De trainingssessies op vrijdag zullen waarschijnlijk worden beïnvloed door buien, aangezien er een kans van 80% op regenval is tijdens de avond. De temperaturen zullen aan de koele kant zijn en de omstandigheden zullen waarschijnlijk hetzelfde blijven voor de sprint race op zaterdag.

Voorspellingen voor het weekend

Terwijl we ons opmaken voor de Oostenrijkse Grand Prix van 2023, zijn er een aantal interessante verhaallijnen en voorspellingen om naar uit te kijken. Een daarvan is de prestatie van Ferrari. Hoewel een overwinning waarschijnlijk niet in de kaarten zit voor Ferrari dit jaar, zijn twee top-zes finishes binnen bereik. Haas, dat vorig jaar in Oostenrijk een succesvol weekend had, heeft moeite om hun kwalificerende tempo om te zetten in race-pace dit seizoen.



Alfa Romeo, dat momenteel zesde staat in het constructeurskampioenschap, heeft een seizoen dat het best kan worden omschreven als consistent inconsistent. Met een minder goede auto dan vorig jaar, zijn de kansen tegen Alfa Romeo om dit weekend punten te verdienen. De voorspelling is dat alleen Ferrari punten zal scoren.

Wat betreft de actie op de baan, de Red Bull Ring is veel beter voor inhaalacties dan de Baku City Circuit. Met drie DRS-zones, veel rechte stukken en voldoende ruimte om te passeren over het merendeel van de baan, zou het een actievol weekend moeten worden. De voorspelling is dat de sprint race meer dan 20 inhaalacties zal hebben.

McLaren heeft een moeilijke start van het 2023 seizoen gehad, maar het team lijkt zich te herstellen. Als ze deze verbeteringen voortzetten, zal het team binnen de kortste keren weer regelmatig in de punten rijden. De voorspellingis dat een van de McLaren-auto’s in de punten zal eindigen.

Tenslotte zit er een mini-race gaande onder de vier onderste teams in het kampioenschap. Deze teams strijden voortdurend voor de kruimels aan het einde van de punten, profiterend van elke crash, mechanisch probleem en straf die wordt uitgedeeld aan de topteams.

Tot slot

Met de terugkeer naar de iconische “Europese Zomer” stretch van het F1-seizoen, belooft de Oostenrijkse Grand Prix van 2023 een boeiend evenement te worden. Van de rivaliteit tussen de teams tot de onvoorspelbare weersomstandigheden, fans kunnen een weekend vol actie en spanning verwachten.