Francois Nel/Getty Images // Getty Images / Red Bull Content Pool

Formule 1 overweegt DRS tijdens kwalificaties uit te schakelen


De Formule 1-wereld is in rep en roer: er gaan sterke geruchten dat de Formule 1 het drag reduction system (DRS) wil uitschakelen tijdens de kwalificaties. Een ingreep die vooral Red Bull Racing zou treffen, gezien hun efficiënte ontwerp van het systeem op de RB19.

2023: Een jaar vol veranderingen

De competitiviteit in de Formule 1 lijkt in 2023 een nieuwe richting op te gaan. Terwijl de teams strijden voor elke milliseconde, zijn de sportorganisatoren constant op zoek naar manieren om de competitie te bevorderen en het speelveld gelijker te maken. Met het overwegen van het uitschakelen van het DRS-systeem tijdens de kwalificaties lijkt het erop dat de Formule 1 probeert de dominantie van bepaalde teams te beperken.

Effecten zonder DRS

Tijdens de recente Sprint Shootout in België konden we al een voorproefje krijgen van wat de races zonder DRS tijdens de kwalificaties kunnen betekenen. De verschillen waren opmerkelijk klein. Oscar Piastri veroverde de tweede startpositie voor de Sprintrace met slechts een miniem verschil van elf duizendsten van een seconde achter de nummer één, Max Verstappen.

De ware kracht van het DRS-systeem

Wat de kracht is van het DRS-systeem werd pas echt duidelijk tijdens de Belgische Grand Prix. Red Bull Racing tikte met de DRS open een duizelingwekkende topsnelheid van 340,8 km/u aan. In vergelijking: Ferrari kwam tot 337,3 km/u en McLaren bleef steken op 326,9 km/u. Het toont de impact van een efficiënt DRS-systeem in de handen van een dominant team.



Gok van McLaren pakt anders uit

In een verrassende wending kwam McLaren met een grotere achtervleugel naar België. Het idee was dat een grotere achtervleugel een nog groter effect zou hebben bij het openen van het DRS-systeem. In theorie klonk het geweldig, maar in de praktijk bleek het tegen te vallen. George Russell van Mercedes maakte echter wel indruk: met de DRS open was hij maar liefst 25 km/u sneller dan met de klep dicht.

In het kort

Het blijft interessant om te zien welke beslissingen de Formule 1 gaat nemen rond het DRS-systeem. Hoewel er altijd teams zullen zijn die net iets beter zijn in het benutten van technologie, blijft het een sport waarbij elke seconde telt. Het uitschakelen van DRS tijdens de kwalificaties kan een gamechanger zijn. Het belooft in ieder geval een spannend vervolg van het seizoen te worden!