Shutterstock

Gaat Fernando Alonso met pensioen?


De tweevoudig wereldkampioen uit Spanje gaat al heel wat jaren mee in de Formule 1. 2024 wordt het 21 seizoen dat Fernando Alonso op de startgrid staat. Al vaker heeft Fernando Alonso aangegeven dat hij niet weet of hij nog door wil. Dit zei hij vooral, wanneer het materiaal niet meewerkte. Denk ik hierbij aan de terugkeer van Honda bij McLarwen, maar wordt 2024 het laatste jaar van Alonso?

Fernando Alonso piekte vroeg

Wie de Formule 1 al een tijdje volgt, zo’n jaar of 20, die zal meegemaakt hebben dat Fernando Alonso vroeg piekte in zijn Formule 1 carrière. In 2001 maakte hij zijn debuut bij het toenmalige Minardi. Op dat moment een rot auto, waarmee zelfs de beste coureur geen fatsoenlijk rondje zou kunnen rijden.

2002: Overstap naar Renault

Na 1 jaar in de dramatische Minardi bBolide maakt Fernando de overstap naar Renault. Gelijk een veel betere auto, die bovenin mee doet, als we de auto van Ferrari even vergeten. Alonso komt namelijk de Formule 1 in, terwijl Michael Schumacher zijn dominantie voortduurt. Alonso staat in deze jaren regelmatig op het podium, maar kan Schumacher niet echt uitdagen.

2005: Schumacher van de troon gestoten

Tot 2005. De Renault bolide is erg goed en Alonso is op de top van zijn kunnen. Aan het einde van dit seizoen gebeurt dat, waar heel veel Formule 1 fans al jaren op zaten te wachten. De hegemonie van Michael Schumacher en Ferrari wordt doorbroken door Alonso. In 2005, maar ook in 2006 wordt hij wereldkampioen.

In de jaren erna, kan Fernando geen potten meer breken

Na zijn twee wereldtitels voor Renault is Fernando Alonso niet meer in staat om echt potten te breken. De auto’s van Renault in de jaren erna vielen tegen en dus zocht hij zijn heil bij andere teams. In 2007 komt hij bij McLaren naast de piepjonge Lewis Hamilton. Dit was een voorbode van een ware oorlog die tussen twee kemphanen uit zou breken. 2007 was het eerste en laatste jaar bij McLaren-Mercedes voor de Spanjaard.



Renault, Ferrari, McLaren, Alpine, Aston-Martin

De jaren erna is Alonso een ware jobhopper. Hij gaat van team naar team, omdat hij nergens echt goed uit de verf komt. Hij wil meedoen voor de wereldtitel, maar dat lukt nergens. Het dieptepunt ligt bij zijn terugkeer bij McLaren die dan met Honda motoren rijdt.

De terugkeer van Honda en Alonso bij McLaren blijkt een ongelukkig huwelijk. De krachtbron van Honda is niet snel genoeg en ronduit onbetrouwbaar. Om de haverklap valt Alonso met technische problemen uit om uiteindelijk in 2018 McLaren-Honda te verlaten.

Is Aston-Martin het eindstation?

Momenteel rijdt Alonso bij Aston-Martin. Na 20 jaar Formule 1 geeft de Spanjaard toe dat het lastig wordt om alles te laten wijken voor de Formule 1. Zijn privéleven wordt helemaal om de Formule 1 heen gepland. Tevens heeft de Spanjaard recent een mooie boot gekocht. In de Formule 1 is dit vaak een teken.

Vlak voordat Eddie Jordan en David Coulthard met pensioen gingen, kochten ze ook een boot. Met behulp van deze mooie boot gingen Jordan en Coulthard in stijl met pensioen. Is dit een voorbode voor een naderend pensioen van Fernando? Aan het einde van het seizoen van 2024 zullen we het weten.