De geschiedenis van het Williams Formule 1 team

Williams F1 is een Brits Formule 1-team dat in 1977 werd opgericht door Frank Williams en Patrick Head. Ondanks het feit dat de renstal tegenwoordig een van de minder snelle teams is, is het één van de meest succesvolle Formule 1-teams allertijden. 

1967: oprichting Frank Williams Racing Cars

Het Williams F1 team vindt zijn oorsprong in het in 1967 door Frank Williams opgerichte Frank Williams Racing Cars. Het team was in zijn tienjarige bestaan weinig succesvol en wist met coureur Piers Courage — die bij een tragisch ongeluk op het circuit van Zandvoort kwam te overlijden — slechts twee keer een podiumplek te behalen. Hierop besloot Frank Williams het team in 1976 van de hand te doen en samen met Patrick Head Williams Grand Prix Engineering op te richten. 

Vliegende start

Het debuutseizoen van het “officiële” Williams team, het seizoen van 1977, was verre van succesvol. Het team scoorde geen enkele punten en het beste resultaat was een zevende plek bij de Grand Prix van Italië. Desondanks zag het er nu toch een stuk beter uit dan voorheen: dankzij de sponsor Saudia hoefde de renstal zich geen zorgen te maken over de financiën. 

Download nu de F1Head Android App! Met deze app heb je het laatste nieuws, WK standen en statistieken altijd binnen handbereik! Download de App via Google Play zodat je niets hoeft te missen van het allerlaatste Formule 1 nieuws.

Het sponsorgeld stak Williams in de ontwikkeling van haar eigen auto — en met groot succes. In de volgende jaren boekt het team vooruitgang en in 1979 behaalt het team, met coureur Clay Regazzoni, zijn eerste overwinning. In 1980, slechts het derde seizoen van het team, wint Williams zelfs het coureurskampioenschap én het constructeurskampioenschap

Succesvolle jaren 80

De jaren hierop zet Williams deze lijn voort. In 1981 grijpt het team weliswaar nét naast het wereldkampioenschap, maar in 1982 wint Williams-coureur Keke Rosberg (vader van Nico Rosberg) het kampioenschap. De seizoenen van 1983, 1984 en 1985 is het team, mede als gevolg van de nieuwe Honda-krachtbronnen, niet competitief genoeg om zich te mengen in de strijd om het wereldkampioenschap. 

Dit verandert echter in 1986, het jaar waarin Rosberg werd vervangen door de Fransman Alain Prost, die plaatsneemt naast de Nigel Mansell. Alain Prost wordt wereldkampioen en het team wint voor de derde keer het constructeurskampioenschap. Dit seizoen werd helaas overschaduwd door het vreselijke auto-ongeluk van teambaas Frank Williams, waardoor hij de rest van zijn leven in een rolstoel zit. Het volgende seizoen zijn Prost en Williams wederom oppermachtig en winnen ze beide kampioenschappen. 

Mansell, Senna, Hill, Coulthard en Villeneuve

Zo succesvol als het team in het begin en midden van de jaren 80, zo dramatisch waren de resultaten in 1988. Dit had alles te maken met het vertrek van Honda als motorleverancier, waardoor Williams genoodzaakt was gebruik te maken van de inferieure Judd-krachtbron. Voor 1989 maakt het team de overstap naar Renault-motoren, waardoor er weer een stijgende lijn te zien is in de resultaten. 

Aan gebrek aan talent lag het bij Williams in ieder geval niet. In de jaren 90 reden onder andere Nigel Mansell, Ayrton Senna, Damon Hill, Alain Prost en David Coulthard voor de Britse renstal. Het team won in 1992 op dominante wijze beide kampioenschappen, evenals in 1993. Voor 1994 maakt Ayrton Senna de overstap naar Williams, waar hij oud-concurrent Alain Prost vervangt. Tijdens de derde Grand Prix van het seizoen komt de Braziliaan echter op tragische wijze om het leven. David Coulthard is zijn vervanger en teamgenoot Damon Hill wordt dat seizoen tweede in het kampioenschap, achter Michael Schumacher

Het jaar daarna gebeurt hetzelfde, maar in ‘96 weet Damon Hill Schumacher te verslaan en het wereldkampioenschap te winnen. Ook in ‘97 is het team succesvol: dit keer is het Jacques Villeneuve die het constructeurskampioenschap wint. 

Jaren 2000: Teleurstellende prestaties

Dit zou helaas het laatste kampioenschap zijn dat Williams F1 zou winnen (vooralsnog). vanaf 1998 is het eigenlijk alleen maar slechter gegaan met het team. De renstal haalde zeker niet onaardige resultaten — zo wist het met Ralf Schumacher en Jenson Button en later een jonge Nico Rosberg regelmatig punten te halen, maar meedingen om het eremetaal zat er niet of nauwelijks in. 

Alleen het seizoen van 2003 was Williams nog enigszins competitief. Dit seizoen legde het team Ferrari het vuur aan de schenen, maar moest het toch genoegen nemen met een tweede stek in het constructeurskampioenschap. 

Williams-Renault en Williams Martini Racing

De laatste Grand Prix overwinning van Williams was in 2012 tijdens de Grand Prix van Spanje die werd gewonnen door Pastor Maldonado. De rest van het seizoen verliep echter — evenals veel voorgaande seizoenen — zeer teleurstellend, iets wat ook opging voor het seizoen hierop, waarop Maldonado en een jonge Valtteri Bottas bij elkaar slechts 5 punten scoorden. 

In 2014 werd de leiding van het team overgenomen door Claire Williams, de dochter van Frank Williams. Ook ging het team de samenwerking aan met Mercedes-Benz en vond het in Martini een nieuwe hoofdsponsor. Daarnaast had het een veelbelovend coureursduo, namelijk Valtteri Bottas en de ervaren Felipe Massa. Met deze nieuwe opzet behaalde het team in eerste instantie goede resultaten. Zo werd het team in 2014 en 2015 derde in het kampioenschap, vóór Red Bull Racing. 

Achteruitgang

Sinds 2016 ging het echter snel slechter met het team. Dit was het jaar waarop het team gepasseerd werd door zowel Red Bull Racing en Force India. Eind 2017 vertrok Bottas bovendien naar Mercedes, hij werd vervangen door de controversiële pay driver Lance Stroll. Daarnaast was de bolide van Williams simpelweg te langzaam, waardoor het team in 2017 en 2018 slechts enkele punten scoorde. In beide seizoenen is het team steevast hekkensluiter. 

Vanaf 2019 voegt Formule 2-kampioen George Russell zich bij het team. Ondanks zijn snelheid en talent kan ook hij het tij niet keren: de Williams is simpelweg de traagste auto op de grid. 

Overname & wederopleving? 

Het was alom bekend dat Williams al jarenlang gebukt ging onder financiële problemen. De verrassing was daarom niet groot toen in 2020 bekend werd gemaakt dat het team verkocht werd aan Dorilton Capital, een Amerikaanse investeringsmaatschappij. Claire en Frank Williams legden hun functies neer bij het team en werden vervangen door Simon Roberts. 

Sinds de overname gaat het langzaam maar zeker beter met het team, mede dankzij George Russell (die in 2021 vertrok naar Mercedes) en voormalig Red Bull-coureur Alexander Albon

Casino Scout Nederland
F1Head