Jeddah een jaar later: herinneringen aan de raketinslag tijdens de Grand Prix

De Formule 1 keert dit weekend terug naar Jeddah in Saoedi-Arabië, waar een jaar geleden tijdens de Grand Prix een raket het evenement verstoorde. Terwijl sommige coureurs het liefst niet over de gebeurtenis praten, delen anderen hun inzichten over de veranderde situatie sindsdien.Korte reactie van Bottas op terugkomst

Valtteri Bottas gaf een beknopt antwoord op de vraag hoe hij zich voelde over de terugkeer naar Jeddah: “Ik ga er niet op reageren.” De Finse coureur gaf wel aan dat hij het circuit waardeert, maar wilde niet dieper ingaan op het onderwerp.

Norris en Ocon uiten vertrouwen in organisatoren

Anders dan Bottas, spraken Lando Norris en Esteban Ocon openlijk over hun vertrouwen in de organisatie achter de Grand Prix. Beide coureurs benadrukten dat ze het circuit fantastisch vinden en dat de verantwoordelijkheid voor de veiligheid bij de organisatie ligt.

Magnussen wijst op huidige wapenstilstand in Jemen

Kevin Magnussen, Haas-coureur, toonde zijn kennis over het conflict in Jemen en de raket die vorig jaar op een Jeddah’s oliedepot terechtkwam. Hij merkte op dat er nu een wapenstilstand van kracht is, in tegenstelling tot vorig jaar, wat een verschil maakt in de huidige situatie.


F1Head App Download nu de F1Head Android App! Met deze app heb je het laatste nieuws, WK standen en statistieken altijd binnen handbereik! Download de App via Google Play zodat je niets hoeft te missen van het allerlaatste Formule 1 nieuws. Of klik hier voor meer informatie over de F1Head app.

Diplomatieke toenadering tussen Saoedi-Arabië en Iran vermindert risico’s

De kans op een herhaling van vorig jaar is aanzienlijk afgenomen, voornamelijk doordat Saoedi-Arabië en Iran hun diplomatieke banden hebben versterkt. Beide landen waren indirect betrokken bij de oorlog in Jemen, waarbij Saoedi-Arabië de voormalige regeringstroepen steunde en Iran de Houthi-rebellen bijstond.

Oproep tot vreedzame toekomst door VN-gezant Grundberg

VN-gezant Hans Grundberg riep eerder deze week op tot geduld, langetermijnperspectief, moed en leiderschap om een vreedzame toekomst te bewerkstelligen. Door de wapenstilstand zijn de vijandelijkheden in Jemen aanzienlijk verminderd, waardoor de kans op een nieuwe raketinslag in Jeddah kleiner is geworden.

Veiligheidsgevoel van Sainz en Hamiltons focus op verbetering

Carlos Sainz gaf te kennen zich veiliger te voelen dan vorig jaar en vertrouwde op de ontvangen garanties. Zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton wilde zich voornamelijk richten op het verbeteren van zijn auto en wenste iedereen een veilig weekend toe.

Hamiltons visie op mensenrechten

Hamilton benadrukte dat de sport meer aandacht moet besteden aan mensen rechtenkwesties in de landen die de Formule 1 bezoekt. Hij is het niet eens met sommige van zijn collega’s en gelooft dat er meer gedaan kan worden om misstanden aan te pakken. “We moeten meer doen en er meer aandacht aan schenken. Ik heb ook niet overal een antwoord op, maar het kan beter,” aldus Hamilton.

Jongere coureurs minder betrokken bij politieke situatie

Terwijl de meer ervaren coureurs zoals Hamilton zich uitspreken over de mensenrechtenkwesties rondom de race in Jeddah, lijken de jongere coureurs minder betrokken te zijn bij de politieke situatie. Yuki Tsunoda, bijvoorbeeld, gaf toe dat hij er niet aan had gedacht totdat het ter sprake kwam en benadrukte vooral zijn enthousiasme over het circuit zelf.


Casino Scout Nederland
F1Head