Red Bull Content Pool

Reacties na Japanse GP: Tsunoda scoort, Alonso trotseert


De Grand Prix van Japan is op dominante wijze gewonnen door Max Verstappen. Maar er waren ook succesverhalen voor Tsunoda en Alonso.

Yuki Tsunoda’s strijd voor de top 10

Tsunoda had het in het begin van de race moeilijk met het veld. Gestart vanuit de tiende positie, viel hij wat posities terug, maar vocht zijn weg terug gedurende het verloop van de race. Hij trok vooral de aandacht met enkele krachtige inhaalacties in de Esses, een bochtencombinatie in het eerste deel van het circuit. “Ons tekort op rechtelijnsnelheid werd gecompenseerd in de eerste bochten. Ik had het vertrouwen dat ik daar kon inhalen”, aldus Tsunoda.

Goede pitstops maakten het verschil

Het was echter de pitstop die de race van Tsunoda naar een hoger niveau tilde. Samenkomend met Lance Stroll, Valtteri Bottas, Kevin Magnussen en Logan Sargeant, maakte de RB F1 pitcrew snel werk van de bandenwissel. De pitstop, volgens Tsunoda een cruciaal moment, liet hem als eerste terug de baan op gaan. “Alle credits aan het team voor de geweldige pitstop. Zonder dat geweldige werk zou ik nooit punten gescoord hebben. Het voelde alsof de pitstop door superhelden werd gedaan. Dat was geweldig”.

Alonso’s onverwachte momentum

Aan de andere kant van de paddock reactieerde Fernando Alonso verrassend positief, ondanks zijn zesde plaats. Hij hield succesvol Oscar Piastri en George Russell achter zich, wat een prestatie op zich was. Op de vraag naar zijn beoordeling van het weekend, verkondigde Alonso, “Ik zou dit weekend in mijn top-vijf aller tijden zetten. P5 in de kwalificatie en P6 in de race. We waren écht uit positie, ik ben heel trots.”



Alonso maakte duidelijk dat, ondanks het goede resultaat, er nog ruimte is voor verbetering voor het Aston Martin team. “We zijn het vijfde snelste team met een behoorlijk gat naar de vier en zes. We kunnen niet vergeleken worden met Ferrari, McLaren, Red Bull en Mercedes. Het eindigen in P5 en P6 is volledig ongebruikelijk. We moeten onze snelheid verbeteren.”

Een ander opmerkelijk moment voor Alonso was de tweede pitstop. “Ik dacht dat ze niet alle banden hadden gewisseld, zo snel ging het” aldus Alonso.

Opmerkelijk is dat Alonso de race begon op de zachte band, in tegenstelling tot veel van zijn concurrenten. Naar eigen zeggen had Alonso geen merkbaar nadeel van de zachte banden in de eerste stint. “Het was niet zo slecht,” concludeerde Alonso.

Met de reflecties van Tsunoda en Alonso na de Grand Prix van Japan, is het duidelijk dat succes in de Formule 1 afhangt van een combinatie van vaardigheid, strategie en een dosis geluk.