Clive Mason/Getty Images // Getty Images / Red Bull Content Pool

Voorbeschouwing op de Grand Prix van Canada


Als de motoren dit weekend weer brullen op het Circuit Gilles-Villeneuve in Montreal, staan we op het punt een nieuw hoofdstuk toe te voegen aan de rijke historie van de Grand Prix van Canada. Laten we even stilstaan bij enkele memorabele momenten uit het verleden, kijken hoe de race vorig jaar verliep en wat we dit jaar kunnen verwachten.

Terugblik op het verleden

In de geschiedenis van de Grand Prix van Canada zijn er talloze momenten geweest die fans niet snel zullen vergeten. We blikken terug op drie van de meest memorabele:

  • 2007: Lewis Hamilton maakt geschiedenis: Op het Circuit Gilles Villeneuve won Hamilton zijn eerste F1-race, en werd zo de eerste zwarte coureur die een F1-race won. Deze overwinning in zijn zesde F1-start maakte hem ook de eerste en enige rookie die de Grand Prix van Canada won.
  • 2008: Robert Kubica veert terug: Na een angstaanjagende crash het jaar ervoor, keerde Kubica terug naar het Circuit Gilles Villeneuve. Een bizarre botsing tussen Hamilton en Räikkönen opende de deur voor Kubica, die zo zijn eerste F1-overwinning behaalde – de eerste voor een Poolse coureur, en ook voor het BMW-Sauber team.
  • 2011: Winnen in de regen: Button beleefde een race vol avontuur, die culmineerde in een overwinning. Hij wisselde zijn natte banden voor slicks met nog 19 ronden te gaan, en wist zo op te klimmen naar de eerste plaats. Deze race ging de boeken in als de langste Grand Prix ooit, met een duur van vier uur, vier minuten en 39.537 seconden.

Terugblik op de race van vorig jaar

In 2022 wist Max Verstappen de pole position om te zetten in een overwinning op het Circuit Gilles Villeneuve. Verstappen nam de pole in een door regen beïnvloede kwalificatie, voor Fernando Alonso en Carlos Sainz Jr. In de race wist hij de leiding vast te houden, voor Sainz en Lewis Hamilton.

Weersvoorspellingen voor het weekend

Het weer in Montreal kan onvoorspelbaar zijn, en dat draagt bij aan de spanning van de Grand Prix van Canada. Voor de vrije trainingen op vrijdag wordt een maximumtemperatuur van 23 graden verwacht, met een kans op regen van 58%. Op zaterdag, de dag van de kwalificatie, zullen er perioden van wolken en zon zijn, met slechts 3% kans op regen. Voor de racedag wordt een temperatuur van ongeveer 22 graden verwacht, met slechts 1% kans op regen.

Verwachtingen voor dit weekend

Dit weekend zal spannend zijn, met Max Verstappen die op zoek is naar zijn vierde opeenvolgende overwinning om zijn 2023 WorldDrivers’ Championship ambities te versterken. Verstappen komt met indrukwekkende prestaties de laatste tijd en wordt beschouwd als de favoriet voor de race.



Er zijn echter enkele interessante weddenschappen en voorspellingen gemaakt voor deze race:

  • Podium Finish voor Lewis Hamilton: Na een dubbel podium voor Mercedes in Barcelona vorig weekend, wordt er verwacht dat Hamilton opnieuw het podium zal halen in Montreal. Hamilton heeft in het verleden zeven keer de Grand Prix van Canada gewonnen, wat hem een sterke kanshebber maakt.
  • Max Verstappen als snelste in de kwalificatie, winnaar van de race & snelste ronde: Gezien zijn superioriteit tot nu toe dit seizoen, is er een prop bet dat Verstappen nog een keer een ’treble’ zal voltooien in Montreal. Zijn dominantie in Spanje zag hem pole position kwalificeren, de race winnen met meer dan tien seconden voorsprong en de snelste ronde claimen. De snelle aard van het Circuit Gilles Villeneuve zou goed moeten passen bij de Red Bull auto, net zoals in Spanje.
  • Punten Finish voor Gasly, Ocon, Piastri & Russell: Dit is een risicovolle weddenschap, maar wel een met een solide kans. Na een P3 finish in Barcelona vorig weekend, lijkt Russell klaar om een puntenfinish te claimen, vooral gezien de verbeteringen van Mercedes in recente races. Daarnaast hebben de Alpine coureurs Esteban Ocon en Pierre Gasly recente successen geboekt, en wordt er ook een goede prestatie verwacht van McLaren’s Oscar Piastri.

Porgramma

  • Vrijdag, 16 juni
    • 19:30: Eerste vrije training (FP1)
    • 23:00: Tweede vrije training (FP2)
  • Zaterdag, 17 juni
    • 18:30: Derde vrije training (FP3)
    • 22:00: Kwalificatie
  • Zondag, 18 juni
    • 20:00: Grand Prix van Canada

Bovendien zullen er ook races in de Formule 2 en Formule 3 zijn tijdens het Grand Prix-weekend in Canada. De exacte tijden voor deze evenementen zijn momenteel niet bekend. Voor de meest nauwkeurige en bijgewerkte informatie over de geplande evenementen, raadpleeg de volledige Formule 1-agenda hier.