Williams Racing

Overzicht schadekosten Formule 1-seizoen 2023: coureurs die de meeste schade rijden


De financiële druk op Formule 1-teams is altijd hoog, maar in het licht van het huidige budgetplafond is schade aan de wagen een grotere zorg dan ooit. Met bijna driekwart van het seizoen 2023 achter de rug, verschijnen er interessante statistieken over welke coureurs het meeste schade hebben veroorzaakt. Reddit-gebruiker basspro23chevy heeft de cijfers verzameld en het resultaat is opmerkelijk: Williams-coureur Logan Sargeant voert de lijst aan.

Met kop en schouders bovenaan: Logan Sargeant

Sargeant is dit seizoen de grootste kostenpost voor zijn team Williams. Met bijna 4 miljoen dollar, of omgerekend zo’n 3,7 miljoen euro, aan schade heeft hij een flinke voorsprong op de rest. Naast de financiële last voor het team, heeft Sargeant ook sportief gezien weinig succes. Hij is namelijk de enige coureur die dit jaar nog geen WK-punt heeft weten te behalen.

De achtervolgers: Stroll en Pérez

Lance Stroll en Sergio Pérez, beiden met ervaring in de sport, hebben ook indrukwekkende cijfers als het gaat om gereden schade. Lance Stroll heeft zo’n 2,5 miljoen euro aan schade op zijn naam staan, mede dankzij een zware crash in Singapore. Pérez, teamgenoot van Max Verstappen bij Red Bull, volgt kort daarachter met ruim 2,3 miljoen euro.

Teamstatistieken: Williams het hardst getroffen

Als we kijken naar de teams, dan heeft Williams de meeste financiële schade geleden dit seizoen. Naast Sargeant draagt ook Alexander Albon bij aan deze onfortuinlijke status. Het totale bedrag dat Williams aan schade heeft moet afschrijven, komt op een kleine 5,5 miljoen euro.

Lage schade, hoog presterend: Verstappen en Hamilton

Interessant is dat Max Verstappen en Lewis Hamilton, die vaak strijden om de topposities, relatief weinig schade hebben veroorzaakt. Verstappen sluit de lijst af met ‘slechts’ twee ton, terwijl Hamilton niet veel hoger staat met een half miljoen euro.

In het kort

De Formule 1 is een dure sport, en dat wordt extra benadrukt door de cijfers van gereden schade dit seizoen. Logan Sargeant spant de kroon met bijna 4 miljoen dollar aan schade, gevolgd door Lance Stroll en Sergio Pérez. Het team van Williams heeft het meest te lijden met een totaal van 5,5 miljoen euro. Aan de andere kant van het spectrum staan Verstappen en Hamilton, die relatief weinig schade hebben aangericht maar wel hoge ogen gooien in het klassement.



Volledig overzicht

Deze cijfers zijn schattingen en exclusief kosten van motoren en versnellingsbakken.