Mark Thompson/Getty Images // Getty Images / Red Bull Content Pool

Wie kan het Verstappen lastig maken in Austin?


Vanavond is het Circuit of The Americas in Austin, Texas, het strijdtoneel voor de Grand Prix van Amerika, waar Max Verstappen, na een tegenvallende kwalificatie, vanaf de zesde startpositie zal vertrekken. Hoewel een misstap in de kwalificatie vaak een teken is van zorgen, zag Verstappen het positief in en kijkt uit naar een ‘interessantere’ race.

Inhaalrace: een zekerheid of een uitdaging?

Verstappen heeft in dit jaar bewezen dat het weinig uitmaakt waar hij start, de zege is nooit buiten bereik. De concurrentie is zich hiervan bewust. Charles Leclerc, die van poleposition vertrekt, en Lewis Hamilton, die als derde start, weten dat ze vroeg of laat de regerend wereldkampioen tegen zullen komen. Hamilton gaf toe: “Max is een halve seconde sneller dan wie dan ook, dus dat moet genoeg zijn om makkelijk in te halen.”

De uitkomsten van de sprintrace in de nacht van zaterdag op zondag hebben al wat licht geworpen op de krachtsverhoudingen. Leclerc leek niet opgewassen tegen het tempo van Verstappen, terwijl Hamilton de Nederlander slechts enkele rondes kon bijbenen.

De bedreiging van McLaren

Een opvallende verschijning in de sprintrace was Lando Norris in zijn McLaren. Terwijl zijn teamgenoot Oscar Piastri moeite had, vond Norris in de slotfase van de sprint zijn snelheid en passeerde hij zowel Charles Leclerc als Lewis Hamilton. Zijn prestatie suggereert een potentieel voordeel voor McLaren, wat de dynamiek van de race op zondag interessanter maakt.

Het contrast tussen de twee McLaren-coureurs was niet te missen. Waar Piastri worstelde, leek Norris zijn draai te vinden op het Circuit of The Americas. Zijn vermogen om sneller te zijn dan de coureurs van Ferrari en Mercedes roept vragen op over de concurrentiekracht van McLaren in de Grand Prix van Amerika.

Of de snelheid van Norris voldoende is om Verstappen voor te blijven, is een spannende vraag die in de aanloop naar de race op zondag onbeantwoord blijft. Verstappen, die vanaf de zesde plaats start, is bekend om zijn vaardigheden in het inhalen. Echter, de prestatie van Norris in de sprintrace zou een indicatie kunnen zijn van een spannende strijd die zich op de baan gaat ontvouwen.

De uitdaging voor Norris en McLaren is nu om deze snelheid te consolideren en een strategie te ontwikkelen die hen in staat stelt om vooraan mee te strijden. Met een goed strategisch plan en een beetje geluk, zou de Grand Prix van Amerika wel eens een onverwachte wending kunnen nemen.

Strategie en bandenmanagement

Pirelli voorspelt een tweestopstrategie, met een focus op de harde en de medium banden. Carlos Sainz liet echter in de sprintrace zien dat de softs ook een optie kunnen zijn, ondanks de bandendegradatie die Verstappen benadrukte. De Nederlander heeft de snelheid om in te halen, maar de banden zullen, zoals hij zei, een rol gaan spelen, vooral wat betreft degradatie.

Race in een race

De aanstaande Grand Prix in Austin belooft meer te zijn dan alleen een strijd aan de top tussen de titanen van de Formule 1. Terwijl de schijnwerpers vooral gericht zijn op Verstappen, Hamilton, Leclerc en Norris, zijn er op het Circuit of The Americas tal van andere intriges en gevechten die het waard zijn om in de gaten te houden.

Sergio Pérez, de Mexicaanse coureur van Red Bull Racing, start vanaf de negende plaats en heeft duidelijk gemaakt dat hij zijn zinnen heeft gezet op het inhalen van Lewis Hamilton. Pérez, die altijd geduchte racevaardigheden heeft getoond, zal vastberaden zijn om zijn tweede plek in het kampioenschap veilig te stellen.

Parallel aan het persoonlijke duel tussen Pérez en Hamilton, is er een heftige strijd gaande voor de vierde plaats in het constructeurskampioenschap tussen McLaren en Aston Martin. Beide teams hebben dit seizoen een mix van hoogte- en dieptepunten ervaren, en de strijd om de vierde plaats is een testament van hun veerkracht en competitieve geest. De smalle marge in punten tussen de twee illustreert hoe elke race, elk punt, van cruciaal belang is in de lange marathon die het Formule 1-seizoen is.

McLaren heeft na de recente prestaties van Norris in de sprintrace wellicht een morele boost gekregen, en zal vastbesloten zijn om het momentum te gebruiken om Aston Martin voor te blijven in het constructeurskampioenschap. Aan de andere kant heeft Aston Martin ook laten zien dat ze in staat zijn tot het leveren van solide prestaties, en zal het team er alles aan doen om McLaren op afstand te houden.



In het kort

De race in Austin belooft weer een spannende te worden met verschillende verhaallijnen die zich ontvouwen. Terwijl Verstappen zijn ogen gericht heeft op zijn vijftigste Grand Prix-overwinning, zijn er verschillende coureurs en teams die hem het leven zuur kunnen maken. De Grand Prix van de Verenigde Staten, die om 21.00 uur Nederlandse tijd begint, belooft een spektakel te worden waarin strategie, snelheid en misschien een vleugje geluk zullen bepalen wie er met de overwinning vandoor gaat.

Race Pace per coureur

De Race Pace verklapt een klein beetje wat we kunnen verwachten tijdens de race. Dit is de gemiddelde snelheid per coureur die ze hebben laten zien in de trainingen. Max lijkt hier met kop en schouders bovenaan te staan.