Samenvatting van de Grand Prix van Brazilië 2023


De Grand Prix van Brazilië 2023 was een evenement vol actie. De strijd op het circuit van Interlagos in São Paulo werd gekenmerkt door technische uitdagingen, felle duels en uiteraard een historische overwinning.
Photo by Mark Thompson/Getty Images // Getty Images / Red Bull Content Pool

Verstappen breekt record

nl Max Verstappen was de man van de dag door niet alleen de race te winnen, maar ook een decennia oud record te verbreken. Met deze zege heeft hij nu het hoogste winstpercentage in een seizoen ooit in handen, een record dat sinds 1952 op naam stond van Alberto Ascari. Verstappen’s 17 zeges in 20 races gaat over het winstpercentage van 75 procent van de Italiaan heen, met nog twee races te gaan in 2023, in Las Vegas en Abu Dhabi.

Norris en Alonso completeren het podium

Achter Verstappen finishte gb Lando Norris als tweede, die eens te meer toonde dat hij en zijn McLaren logo McLaren dit seizoen in uitstekende vorm zijn. Het gevecht om de derde plek was wellicht het meest opwindende deel van de race, waarbij es Fernando Alonso na een spannend duel met mx Sergio Perez de derde plaats voor Aston Martin logo Aston Martin pakte. Dit was Alonso’s eerste podium sinds de Grand Prix van Nederland, en een teken dat de Spanjaard nog steeds een kracht om rekening mee te houden is op het circuit.

Vroege chaos

De race begon met chaos al voor de start, waarbij mc Charles Leclerc zichzelf terugvond in de bandenstapel in plaats van op de startgrid door hydraulische problemen. Dit incident gebeurde tijdens de opwarmronde, en zorgde ervoor dat Leclerc de race niet kon starten.

Toen de race eenmaal van start ging, zorgde een botsing tussen th Alexander Albon en dk Kevin Magnussen voor een vroege rode vlag. Beide coureurs vlogen hard de muur in en moesten de race staken. Ook de auto’s van au Oscar Piastri en au Daniel Ricciardo raakten beschadigd, maar konden na reparaties onder de rode vlag hun weg vervolgen.

Prestaties van de teams

Aston Martin logo Aston Martin had een goede dag met naast het podium van Alonso ook een vijfde plaats voor ca Lance Stroll. Red Bull logo Red Bull Racing kon ook tevreden zijn met de overwinning van Verstappen en een vierde plaats voor Perez, terwijl McLaren logo McLaren met Norris op het podium en Piastri ondanks schade nog in de race, toonde dat het team een goede vorm te pakken heeft. Ferrari logo Ferrari had een moeilijke dag met het vroege uitvallen van Leclerc en een zesde plaats voor es Carlos Sainz.

In het kort

De Grand Prix van Brazilië 2023 was een spektakelstuk vol actie en historische momenten. nl Max Verstappen schreef geschiedenis door een record te verbreken, terwijl gb Lando Norris en es Fernando Alonso het podium compleet maakten. De technische problemen en de vroege rode vlag zorgden voor extra drama, en de sterke prestaties van de teams beloven veel voor de laatste twee races van het seizoen 2023.

Volledige uitslag