Clive Rose/Getty Images // Getty Images / Red Bull Content Pool

Uitslag van de kwalificatie in Qatar


Max Verstappen heeft zijn dominantie op het Losail International Circuit bevestigd door pole position te bemachtigen voor de Grand Prix van Qatar 2023. Met een verbluffende ronde van 1:23.778 liet de Red Bull-coureur zien dat hij een klasse apart is. Maar zoals we weten, is het in de F1 nooit alleen rozengeur en maneschijn. Achter Verstappen ging het er behoorlijk hectisch aan toe.

Verrassingen en teleurstellingen in Q1

De kwalificatie in Qatar bood veel verrassingen, en dat al vanaf Q1. Met een nieuwe asfaltlaag en zand op de baan, dankzij de beruchte woestijnwind, konden coureurs zich geen fouten permitteren. Lewis Hamilton, de zevenvoudig wereldkampioen, moest zich tevreden stellen met een veertiende plaats en ging maar nipt door naar Q2. Net achter hem eindigde Alex Albon, die daarmee voor de zeventiende keer dit seizoen zijn teamgenoot wist te verslaan.

Lance Stroll was wederom de tegenvaller van de dag. Terwijl teamgenoot Fernando Alonso met een glansrijke derde positie doorstoomde naar Q2, moest de Canadees genoegen nemen met een zeventiende plaats. De frustratie van Stroll was zo tastbaar dat zelfs zijn fysio het moest ontgelden. Met het gerucht dat Aston Martin mogelijk wordt overgenomen door Saoedi-Arabië, is het de vraag hoe lang teameigenaar Lawrence Stroll nog geduld heeft met zijn zoon.

Schokkende uitschakelingen in Q2

Het tweede deel van de kwalificatie was net zo onvoorspelbaar als het eerste. Carlos Sainz kreeg zijn Ferrari niet aan de praat en moest toekijken hoe de rest zich plaatste voor Q3. Ook voor Sergio Pérez was het een sessie om snel te vergeten. Ondanks dat hij in een van de snelste auto’s van het veld zit, ging hij wéér niet door naar Q3. Zijn race op zondag begint vanaf een teleurstellende dertiende plaats.

Eindspurt in Q3

In het laatste deel van de kwalificatie was het ieder voor zich. Tien coureurs streden om de felbegeerde pole position. Verstappen trok aan het langste eind met een fenomenale ronde, gevolgd door Lando Norris en George Russell. Echter kreeg Norris na de sessie te horen dat hij zijn snelste tijd verloor wegens het overschrijden van track limits, waardoor hij teruggezet werd naar de tiende plaats.

In het kort

De kwalificatie voor de Grand Prix van Qatar 2023 was een rollercoaster van emoties en verrassingen. Max Verstappen start vanaf pole, met George Russell en Oscar Piastri vlak achter hem. Hamilton heeft zich ternauwernood geplaatst voor Q2 en Lance Stroll blijft onderpresteren. Het belooft een spannende race te worden zondag, met zoveel onvoorspelbaarheden op de baan. Maak je borst maar nat voor een zinderende Grand Prix!

Update 8:11

Tijdens de interviews komt het nieuws naarbuiten dat ook Piastri zijn tijd is kwijtgeraakt door track limits. Hierdoor zakt Piastri terug naar de zesde plaats.

Volledige uitslag

* Lando Norris kreeg een penalty voor het overschrijden van track limits en is daardoor teruggezet naar de tiende plaats.