Net als F1 coureurs willen rijden in een snel voertuig? Denk aan een verzekering


Het seizoen van de F1 is net afgelopen en de coureurs kunnen weer even genieten van een welverdiende vakantie. Ook al zou de vakantie voor hun niet anders aanvoelen, want ook dan rijden de coureurs in de koningsklasse van de autosport in dikke sportbolides. Kost vaak wat zo’n auto, maar dan heb je ook wat. Hier lees je alles wat je moet weten over het rijden in een auto met veel vermogen!

Is het betaalbaar?

Je moet bij een auto, welke dat ook kan zijn, altijd verder denken dan alleen de aanschafprijs. Zo zul je bijvoorbeeld ook moeten denken aan wegenbelasting, een autoverzekering en brandstof. Al deze dingen gecombineerd is maandelijks best veel geld. Dus heb je gespaard voor de aanschafprijs, zijn de maandelijkse lasten van de auto nog wel een addertje onder het gras. Weet dus goed of je met je huidige financiële situatie handig is om aan een auto te beginnen met veel vermogen.

Verzekeringen

Iets dat belangrijk is om te weten is dat je word gezien als beginnend bestuurder als je onder de 24 bent, wat het bij sommige verzekeringsmaatschappijen lastig maakt om je auto te laten verzekeren. Ze zullen het zien als een te groot risico om een verzekering af te sluiten als het gaat om een auto met wat extra pk’s. Als ze het al goedkeuren met oog op het risico, zul je veel moeten betalen. Want hoe minder ervaring op de weg je hebt, hoe meer je zult betalen. Het is dus handig om te weten welke verzekeraar welke regels heeft.

Waarom je onder de 24 lastig kan verzekeren

Er zijn meerdere redenen die verzekeraars kunnen geven om een snelle, sportieve auto niet te verzekeren als je jonger dan 24 bent. Het komt met alle redenen er op neer dat ze het zien als een risicogroep in het verkeer. Bijvoorbeeld omdat onderzoek uitwijst dat je hersenen pas volledig ontwikkeld zijn na als je 25 wordt. Pas daarna is je brein genoeg ontwikkeld om eerst te denken, dan te doen. Wat toch vrij belangrijk is als je in het verkeer rijdt. Dit betekent niet dat je onder de 24 jaar niet in het verkeer wordt vertrouwd, maar het zorgt wel voor een groter ongevalsrisico.

Soms zijn verzekeraars iets coulanter en zijn ze wel bereid om een snelle auto te verzekeren aan iemand onder de 24 jaar. Echter zitten daar vaak wel eisen aan, bijvoorbeeld dat je minimaal 3 jaar of langer in bezit moet zijn geweest van een rijbewijs. Of dat je duidelijk kan aantonen al schadevrije jaren te hebben. Niet elke verzekeraar heeft overigens dezelfde eisen, dus informeer je goed. Normaal gesproken zal een verzekeraar een auto met meer dan 136 pk niet verzekeren aan iemand tussen de 18 en 24.

Schadevrije jaren

Als je 18 jaar oud bent heb je uiteraard niet de tijd gehad om schadevrije jaren te rijden, dus word de kans om jouw snelle droomauto te laten verzekeren vrij klein. Maar stel je hebt je rijbewijs vanaf je 18e al je rijbewijs, dan kun je misschien op je 23e wel met 5 schadevrije jaren wel proberen je droomauto te laten verzekeren. Het is belangrijk dat je de verzekeraar kan aantonen dat je capabel genoeg bent om een snelle bolide aan te kunnen. Stel nou je hebt in die eerste paar jaar schade gereden, word het lastig om een verzekeraar dat aan te tonen. Schadevrije jaren zijn dus erg belangrijk en hebben meer voordelen dan je denkt. Sommige verzekeraars accepteren bijvoorbeeld de schadevrije jaren die je in een auto hebt opgebouwd ook voor je motorverzekering, mocht je ooit een snel voertuig op twee wielen willen hebben. Ook zorgen schadevrije jaren er voor dat je meer korting krijgt over je basis premie, dit noemen ze ook wel no-claim korting.