Mark Thompson/Getty Images // Getty Images / Red Bull Content Pool

Verstappen prijst bijdrage van Rudy van Buren in F1-ontwikkeling


Met negentien overwinningen heeft Max Verstappen van Red Bull Racing laten zien dat hij aan de top van de autosport staat. Maar ook achter de schermen wordt hard gewerkt om elke Grand Prix tot een succes te maken. Eén van de stille krachten achter de prestaties van Verstappen is zijn landgenoot Rudy van Buren. Als simulatorcoureur speelt Van Buren een cruciale rol bij de ontwikkeling en afstelling van de RB19, Verstappens bolide.

Onmisbare input van Van Buren in simulator

Het werk van een sim-coureur is essentieel voor het verfijnen van de prestaties op het circuit. Verstappen zelf weet als geen ander dat de input van iemand als Van Buren goud waard is. De Nederlandse F1-coureur spreekt regelmatig met Van Buren over potentiële aanpassingen aan de auto en nieuwe ontwikkelingsrichtingen.

Van Buren neemt de feedback uit de simulator mee naar Verstappen, die dat waardeert en respecteert. Verstappen onthulde in de Viaplay-documentaire “Near Perfect” hoe hij en Van Buren samenwerken: “Hij zit natuurlijk ook in de ontwikkeling voor volgend jaar. Ik test het, hij test het. Dan hebben we onze feedback. Soms vraag ik ‘kan je dit doen, dat proberen’. En dan komt hij natuurlijk terug met de feedback.”

De veelzijdigheid van Van Buren

Verstappen benadrukt de bijzondere vaardigheid van Van Buren om zich in te leven in verschillende rijstijlen. Dit helpt om de auto niet alleen op Verstappen, maar ook op zijn teamgenoot af te stellen. “Hij kan zich in mij plaatsen hoe hij weet dat ik rijd. En hij kan zich ook in Checo plaatsen en dan rijdt hij de auto op die manier.”



Wat nog opmerkelijker is, is dat Verstappen toegeeft dat Van Buren vaak zelfs sneller is in de simulator. Deze prestaties zouden een aanmoediging kunnen zijn voor een mogelijke rol in de Formule 1 voor Van Buren. Echter, er zijn praktische belemmeringen: Van Buren is met zijn 1,93 meter simpelweg te lang voor het huidige ontwerp van een Formule 1-auto. Verstappen haalt een voorbeeld aan over zijn vroegere teamgenoot Albon, die al met zijn 1,86/1,88 meter moeite had in de cockpit.

Van Buren’s waarde buiten de Formule 1

Dat Van Buren sneller is op de simulator, betekent ook dat zijn talent niet onopgemerkt blijft in de autosport. Naast zijn werkzaamheden voor Red Bull, racet hij ook zelf in de Autocross. Dit onderstreept zijn veelzijdigheid en passie voor de racerij.

Het is duidelijk dat de bijdrage van Rudy van Buren aan het succes van Max Verstappen en Red Bull Racing niet mag worden onderschat. Het samenspel tussen coureur en sim-coureur blijft een doorslaggevende factor in de hedendaagse Formule 1, waar technologie en menselijk talent hand in hand gaan voor het behalen van maximale prestaties op de racetrack.